ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ,ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην εκδήλωση προς τιμήν της Βίκυς Καλογερά

Που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2018 σε μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα και καταπιεσμένο από Σέρρες όλων των ηλικιών, αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου «Αστέρια»

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην εκδήλωση προς τιμήν της Βίκυς Καλογερά

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο Δήμος Σερρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Βρόντου «Η Συνάντηση», διοργάνωσαν την εκδήλωση, προκειμένου να αποδώσουν τιμή στην κ. Καλογερά, που ευρίσκεται στην επιστημονική της περιοχή στην Αμερική

 

Σε  κλίση συναίνεσης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε, την αφετηρία της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2018, η ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Σερραίας διακεκριμένου καθηγητή Φυσικής και Αστρονομίας, Βίκυς Καλογερά. Ο βραβευμένος Αστροφυσικός  Βίκυ Καλογερά σε μια έντονα φορτισμένη συναισθηματική ατμόσφαιρα και καταμετρημένη από Σέρρες όλων των ηλικιών, αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου «Αστέρια», τιμήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Δήμο Σερρών και το Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Βρόντου «Η Συνάντηση», διοργάνωσαν την εκδήλωση, προκειμένου να αποδώσουν την τιμή στην κ. Καλογερά, που ευρίσκεται στην επιστημονική της περιοχή στην Αμερική.

Τιμές και συγκίνηση

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσσιάδης με ιδιαίτερο συναίσθημα κάλεσε στη σκηνή το τιμομενο και μιλλοντας απο την καρδιά καλωσόρισε στο γενέθλιο γης της σέρρας επιστήμονας. Εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της για τα σπουδαία επιστημονικά της επιτεύγματα, που μας κάνουν περήφανους ως Ελληνες αλλά και ως Σέρρεους. Όπως τόνισε ο κ. Μωσισιάδης, η Βίκυ Καλογερά αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους και κυρίως για τη νεολαία, καθώς έχει καταφέρει να κορυφωθεί στο εξωτερικό και να συμβάλει στο μέγιστο στην πρόοδο της ατροφίας. Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής η Αντιπεριφερειάρχης κέρδισε στην κ. Καλογερά μια αναμνηστική πλακέτα, τρία βιβλία που αφορούν τα Σέρρες, καθώς και ένα ακριβές αντίγραφο κεφαλής Κόρης που βρέθηκε σε ανασκαφή στην περιοχή της Αμφίπολης. «Τιμάς η πόλη μας είναι υπερήφανη για εμάς και παραδειγματίζουμε την νεολαία μας, δήλωσε ο κ.

Την κ. Καλογερά καλωσόρισε επίσης ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και τίμησε την Σερραία Αστροφυσικό. «Επιτρέψτε μου εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου Σερρών να σας εκφράσω τον θαυμασμό μας για την πλούσια επιστημονική σταδιοδρομίας σας. Τα σημειολογικά δώρα που θα σας επιδώσω αποτελούν την ελάχιστη έκφραση τιμής στο πρόσωπο σας εκ μέρους των συμπολιτών μας για τις διακεκριμένες διεθνώς επιστημονικές υπηρεσίες σας. Θερμά συγχαρητήρια και σας εύχομαι ακολουθώντας τα βήματα και τις σκέψεις του μεγάλου στοχαστή Αϊνστάιν να κατακτήσετε το διάστημα και να λύσετε όλα μυστήρια που μας περιβάλλουν. Σας ευχαριστώ που μας κάνετε περήφανους ως Σερραίους»,δήλωσε ο κ. Αγγελίδης. .

Στην συνέχεια τίμησε την  Βίκη Καλογερά , ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Βροντούς, Τάσος Καλφόγλου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Βροντούς, με την « Αστροπύλη » συμβάλει στην μύηση των Σερραίων στην παρατήρηση των αστεριών και έχει καθιερώσει τις « Αστροβραδιές » κάθε Αύγουστο στην Άνω Βροντού, όπου πραγματοποιούνται ομιλίες διακεκριμένων αστροφυσικών και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με θέματα Αστροφυσικής

Οι παιδικές φίλες της κ. Καλογερά, της  είχαν ετοιμάσει μια έκπληξη. Οργάνωσαν την προβολή ενός μηνύματος της  «κολλητής» της παιδικής φίλης Κατερίνας Αραμπατζή που ζει πλέον στην Πορτογαλία.

Η καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας και Διευθύντρια του Κέντρου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern των Η.Π.Α. προσηνής, χαμογελαστή και ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαρίστησε όλους για τις τιμές που δέχθηκε, ευχαρίστησε την οικογένειά της, τον 89χρονο πατέρα της Γεώργιο που ήταν δίπλα της στην αίθουσα και την μητέρα της Γιαννούλα (λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν να παραβρεθεί στην εκδήλωση), τους φίλους της και την πόλη που την γέννησε και τη μεγάλωσε. Στη συνέχεια παρουσίασε την πορεία της από τις μικρές Σέρρες μέχρι την μακρινή Αμερική ,όπου εδώ και χρόνια επιτελεί ένα σπουδαίο έργο στον τομέα της Αστροφυσικής.

«Τα Βαρυτικά Κύματα του Αϊνστάιν: Ήχοι από Κοσμικές Συγκρούσεις στο Σύμπαν»,

Η Σερραία Αστροφυσικός  ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Τα Βαρυτικά Κύματα του Αϊνστάιν: Ήχοι από Κοσμικές Συγκρούσεις στο Σύμπαν», προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα των Αστεριών.

Η κ. Καλογερά έφερε  λίγη από τη γνώση της για το Σύμπαν, τα βαρυτικά κύματα και τη σημασία της ανίχνευσής τους στις Σέρρες.

Πώς εξηγείς σε κοινό χωρίς προχωρημένες γνώσεις αστροφυσικής τι είναι τα βαρυτικά κύματα; Για ποιον λόγο η ανίχνευση των «ρυτιδώσεων» στον ιστό του χωροχρόνου ήταν μεγάλη ανακάλυψη για την επιστημονική κοινότητα, που την πανηγύρισε με τον δέοντα ενθουσιασμό και εξακολουθεί να την πανηγυρίζει για κάποιον καινούργιο λόγο σε κάθε νέα ανίχνευση; Η θριαμβευτική επιβεβαίωση του Αϊνστάιν, 100 χρόνια μετά τη διατύπωση της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας, ήταν ιστορική στιγμή και αναμενόμενα το επίτευγμα επιβραβεύτηκε με την απονομή του Βραβείου Νομπέλ Φυσικής στους δύο επιστήμονες, που σχεδίασαν τους ανιχνευτές του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Γιατί, όμως, τόσος « συμπαντικός » ενθουσιασμός; Τι έχει αλλάξει στη ζωή των ανθρώπων η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων;

«Η πρώτη άμεση ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων επέτρεψε να ανακαλύψουμε φαινόμενα, για τα οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε παρατηρησιακές/ πειραματικές ενδείξεις ότι υπήρχαν. Ας σημειωθεί ότι η ύπαρξη μελανών οπών (μαύρων τρυπων) σε ζεύγη, που τελικά συγχωνεύονται σε μία μαύρη τρύπα υπήρχε ως θεωρία για δεκαετίες, αλλά έγινε εφικτό να επιβεβαιωθεί μόνο μέσω των βαρυτικών κυμάτων, καθώς οι καθαρές μαύρες τρύπες δεν εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Επιπλέον, οι παρατηρήσεις της σύγκρουσης δύο αστέρων νετρονίων ήταν οι πρώτες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν συγχρόνως βαρυτικά και ηλεκτρομαγνητικά κύματα από το ίδιο κοσμικό γεγονός και οδήγησαν στη λύση ενός μυστηρίου 50 ετών, αυτού των γνωστών αναλαμπών σε ακτίνες-γ, το οποίο είχε παρατηρηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’60) και επιπλέον μας αποκάλυψαν, πώς δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν τα χημικά στοιχεία του χρυσού και της πλατίνας.

Επομένως, λοιπόν, ναι, οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε και να μελετήσουμε το Σύμπαν με ένα εξολοκλήρου νέο τρόπο και αυτή η δυνατότητα είναι ανάλογη με το ξεκίνημα της σύγχρονης αστρονομίας, όταν ο Γαλιλαίος για πρώτη φορά έστρεψε το μικρό του τηλεσκόπιο προς τον ουρανό

Υπάρχει επίσης αναλογία του πώς οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων λειτουργούν περισσότερο ως ανθρώπινα αυτιά, παρά ως παραδοσιακά τηλεσκόπια, παρά το γεγονός το ότι τα βαρυτικά κύματα δεν είναι ηχητικά κύματα» εξήγησε η Βίκυ Καλογερά, επικεφαλής αστροφυσικός της Επιστημονικής Κοινοπραξίας LIGO, των τηλεσκοπίων, που πρώτα ανίχνευσαν τα βαρυτικά κύματα»ανέφερε

«Οι ανακαλύψεις των βαρυτικών κυμάτων μας έχουν επιτρέψει να δοκιμάσουμε τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε ένα εξολοκλήρου νέο καθεστώς: Το καθεστώς της ισχυρότερης βαρύτητας, που έχουμε φτάσει ποτέ, όπου τα πιο συμπαγή αντικείμενα, οι μαύρες τρύπες, κινούνται με το 50% της ταχύτητας του φωτός, πριν ακόμα αγγίξουν τους ορίζοντες των γεγονότων τους. Οι προηγούμενες καλύτερες δοκιμές ήταν σε ένα καθεστώς όπου τα αντικείμενα (π.χ. οι αστέρες νετρονίων) κινούνταν μόλις στο 1/1000 της ταχύτητας του φωτός. Το γεγονός ότι οι προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας (για το πώς συμπεριφέρεται η βαρύτητα) εξακολουθούν να είναι σωστές, ακόμα και σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα, δεν μπορούσε καταρχήν να θεωρηθεί δεδομένο. Γι’ αυτό αποτελεί θρίαμβο της θεωρίας του Αϊνστάιν, η οποία αναπτύχθηκε βασισμένη στην κατανόηση γεγονότων με πολύ μικρότερη βαρύτητα, ότι τα μαθηματικά της Θεωρίας αντέχουν ακόμη και σε τόσο ακραίες καταστάσεις! Αλλά οι σύγχρονες παρατηρήσεις μας απέχουν πολύ από το να διερευνούν τις κβαντικές επιδράσεις συνδυασμένες με τη βαρύτητα»

Η Βίκυ Καλογερά  μετά το τέλος της ομιλίας της απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού με γνώσεις ή και χωρίς γνώσεις αστροφυσικής. Καταχειροκροτήθηκε για την άρτια επιστημονική της κατάρτιση, το πάθος της για την αστροφυσική, τη σκληρή δουλειά αλλά το ήθος της, που κάνουν τη μικρή Ελλάδα και τις ακόμη πιο μικρές Σέρρες να αισθάνονται υπερήφανες για τους ανθρώπους της, που ανοίγουν παράθυρα ελπίδας για το μέλλον.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Προϊστάμενος του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Βασίλης Βαφειάδης, ο οποίος στο τέλος της βραδιάς απέδωσε στην κ. Καλογερά  έναν πίνακα ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν μαθητές του 20ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, με θέμα τα αστέρια και το σύμπαν. Η κ.. Καλογερά ξαφνιάστηκε από το δώρο και υποσχέθηκε ότι ο πίνακας θα κοσμεί το γραφείο της στην Αμερική.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης ,ο δήμαρχος Σερρών ,Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Θεόδωρος Αραμπατζής, αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης, η αντιπρύτανης Ευαγγελία Θεοδωρίδου, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς.    

Ποια είναι η Βίκυ Καλογερά

Η Βίκυ Καλογερά γεννήθηκε στις Σέρρες το 1971, όπου έζησε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Κόρη Του Γεωργίου και της Γιαννούλας Καλογερά . Το 1988 εισάγεται στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το  1992 πήρε το Πτυχίο Φυσικής. Το 1997 έκανε το Διδακτορικό της στην Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα. Στη συνέχεια έγινε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 2001 έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA), φέροντας επίσης και τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στην έδρα  Daniel I.Linzer του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών του Weinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στις Η.Π.Α.

Η κα. Καλογερά είναι η επικεφαλής αστροφυσικός στην Επιστημονική Κοινοπραξία LIGO, όπου LIGO τα τηλεσκόπια που πρώτα ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα το 2015. Ως ειδικός στην αστροφυσική των μαύρων οπών και των αστέρων νετρονίων, καθώς και στην ανάλυση δεδομένων LIGO, η κα. Καλογερά είναι μέλος της εν λόγω επιστημονικής κοινοπραξίας για περισσότερα από 15 χρόνια, ενώ το 2018 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην έρευνά της γύρω από την αστροφυσική περιλαμβάνονται μέθοδοι από τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη στατιστική και την πληροφορική, καθώς και εκτεταμένη χρήση υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης. Παράλληλα με τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων η κα. Καλογερά μελετά επίσης τον σχηματισμό και την εξέλιξη των αστέρων και των «υπολειμμάτων» τους που ανιχνεύονται ως ακτίνες Γάμμα, ακτίνες Χ και παλλόμενες ουράνιες ραδιοπηγές στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε μια ευρεία κλίμακα αστρικών περιβαλλόντων.

Για το ερευνητικό της έργο έχουν απονεμηθεί αρκετά βραβεία, με πιο πρόσφατο το Βραβείο Astrophysics Heineman για το έτος 2018 ένα από τα σημαντικότερα Astrophysics awards παγκοσμίως. Το βραβείο απονεμήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο της Φυσικής και από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία, για λογαριασμό του Ξιανινάν, «για τις θεμελιώδεις συνεισφορές της κ. Καλογερά στην προώθηση της κατανόησης της εξέλιξης και της καταλληλότητας των συμπαγών αντικειμένων σε διπλά συστήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρομαγνητική και τη βαρυτική τους ακτινοβολία ».

Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο και ένα κόρη.

Δήμητρα Μετόκη  metoki63@hotmail.com

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2018/09/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b7%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%b9%ce%ba%cf%85-%ce%ba%ce%b1/