Μαθαίνοντας από τους ειδικούς
6 Μαΐου 2015 Οι εγγραφές ξεκίνησαν για ένα δωρεάν online μάθημα που θα παρέχει μια εισαγωγή στην παρακολούθηση της αλλαγής του κλίματος με τη βοήθεια της δορυφορικής παρατήρησης της Γης.
Η ESA ένωσε τις δυνάμεις της με τη FutureLearn, μια κορυφαία online πλατφόρμα εκμάθησης, για να προσφέρει το μάθημα ‘Monitoring Climate from Space’ που ξεκινά στις 8 Ιουνίου.
Από τη σκοπιά τους, περίπου 800 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, οι δορυφόροι παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τη γη, τους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και τον πάγο του πλανήτη μας. Οι πληροφορίες αυτές μας δίνουν μια άποψη της τρέχουσας κατάστασης του κλίματός μας, και μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.
Το μάθημα θα επικεντρωθεί στον ρόλο των δορυφορικών δεδομένων για την υποστήριξη αποφάσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι σχεδιασμένο για τους παρόντες και μελλοντικούς φορείς χάραξης πολιτικής, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες επικοινωνίας κλίματος και το ευρύτερο κοινό.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε δεδομένα από δορυφορικές αποστολές της ESA, συμπεριλαμβανομένων των CryoSat, SMOS, GOCE και των Sentinels, και θα χρησιμοποιήσει πληροφορίες από την πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή – Climate Change Initiative.
Δεκαεπτά εκπαιδευτικοί από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα θα καθοδηγήσουν τους εκπαιδευόμενους στην εικονική αίθουσα διδασκαλίας κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων. Η συζήτηση του υλικού των μαθημάτων με τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους συμμετέχοντες θα είναι επίσης εφικτή.
“Στον σημερινό κόσμο που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη γνώση, βάζοντας τους μαθητές σε επαφή με εμπειρογνώμονες στον τομέα της προτίμησής τους αποτελεί ουσιαστικό μέρος κάθε προγράμματος εκπαίδευσης. Είναι τιμή μου να καλωσορίζω τη συνεργασία της ESA στη FutureLearn,” δήλωσε ο Simon Nelson, διευθύνων σύμβουλος της FutureLearn.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 3.300 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν το δωρεάν μάθημα. Αυτό είναι το πρώτο διαδικτυακό μάθημα της ESA μαζικής εμβέλειας – ή MOOC – και σχεδιάστηκε με τη βοήθεια του Imperative Space.
Το μάθημα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της ESA “ΕΟ Science 2.0“, που διερευνά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα παρατήρησης της Γης να ανταποκριθεί στην πρόοδο της επικοινωνιακής τεχνολογίας.
Η πρώτη διάσκεψη του Science 2.0 θα πραγματοποιηθεί στις 12 – 14 Οκτωβρίου 2015.
http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Delhoste_symmetochhe_sto_online_mhathema