Διαστημικά Σκουπίδια (Απορρίμματα;), ένα γήινο πρόβλημα.

poster periballon 4

Δεν μολύνονται μονάχα οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα από τους τόνους σκουπιδιών που παράγουμε. Η ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπινου γένους να ρυπαίνει το περιβάλλον φαίνεται πως έχει επεκταθεί για τα καλά και στο Διάστημα, με πιθανόν καταστροφικά αποτελέσματα.

Μέσα σε διάστημα μισού αιώνα έχουμε δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες διαστημικών σκουπιδιών, αποτελούμενα από εγκαταλειμμένα διαστημικά σκάφη και παλιούς δορυφόρους, τμήματα από το περίβλημα πυραύλων, μεταλλικά κομμάτια που αποσπάστηκαν από τα διαστημικά σκάφη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και συνδέσεών τους με σταθμούς, εργαλεία, ανθρώπινα απόβλητα από επανδρωμένα διαστημόπλοια και άμορφες μάζες παγωμένες καυσίμων.

Τα διαστημικά απόβλητα κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη, άλλα πιο κοντά στην επιφάνειά της κι άλλα πιο μακριά, αποτελώντας κίνδυνο-θάνατο για τους αστροναύτες και τα διαστημικά σκάφη που πρέπει να περάσουν προσεχτικά ανάμεσά τους, για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι μικροσκοπικές κηλίδες μπογιάς ταξιδεύουν με τέτοια ταχύτητα, που σε περίπτωση που συγκρουστούν με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι πιθανό να προκαλέσουν βούλιαγμα στα τοιχώματά του ή ακόμα και να σπάσουν κάποιο παράθυρό του. Ευτυχώς, τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα διαστημικά σκουπίδια είναι τεράστια και η πιθανότητα σύγκρουσής τους με κάποιο διαστημικό σκάφος είναι απειροελάχιστη.

Η *Αστροπύλη Σερρών* συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του ECOFescival 2013 του Δήμου Σερρών με προβολή των δράσεων στο περίπτερο της και δημιουργώντας ελεύθερο εργαστήρι ζωγραφικής με το *Αρτιο στις 6 Ιουνίου από το πρωί ως το βράδυ για τα παιδιά και όχι μόνο. Αφού παρακολουθήσουν ένα βίντεο με το θέμα θα ζωγραφίσουν επηρεαζόμενα από ότι είδαν.

 Στις 10 το βράδυ η νέα ομάδα “Αστροφωτογράφων* με τον Πέτρο Καρακότσιο Νίκο Ρηγα, Χαράλαμπο Δαβίδ  θα μας προτρέψουν να βγάλουμε φωτογραφία τον έναστρο ουρανό και ταυτόχρονα οι φίλοι του ουρανού θα παρακολουθήσουν την διαδρομή τους με την υποστήριξη των κ.κ Νικο Τεπελή , Δημήτρη Τιτόκη ,Σωτήρη Μανδηλιώτη, Γιώργο Κασάπη, με συντονιστή τον Τάσο Καλφόγλου

Οι δράσεις της ΑΣΤΡΟΠΥΛΗΣ είναι με την αιγίδα της :

natcom_hellenic_gr

Και της :

 logo Biodiv

 

 

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2013/06/%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%bb%cf%8d%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b7/