Κατασκευάζοντας μια βάση στη Σελήνη με εκτύπωση 3D

Σεληνιακή βάση κατασκευασμένη με εκτύπωση 3D
4 Φεβρουαρίου 2013Η δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο απλή με τη χρήση ενός 3D εκτυπωτή ώστε να κατασκευαστεί με τοπικά υλικά. Οι βιομηχανικοί συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων Foster + Partners , συνεργάστηκαν με την ESA με σκοπό να μελετηθεί το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθεί η 3D εκτύπωση χρησιμοποιώντας σεληνιακό έδαφος.“Η τεχνολογία 3D εκτύπωσης στη γη έχει παράγει ολόκληρες κατασκευές”, είπε ο Laurent Pambaguian , επικεφαλής του έργου για την ESA .

“Η δική μας βιομηχανική ομάδα ερεύνησε εάν θα μπορούσε ομοίως να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευάσει ένα σεληνιακό οίκημα”.

Οι Foster + Partners επινόησαν ένα ‘αλυσοειδές’ σχέδιο θόλου που κρατάει το βάρος με ένα τοίχωμα δομημένο με κυψέλες για να λειτουργεί ως προστασία ενάντια σε μικρομετεωρίτες και διαστημική ακτινοβολία, ενσωματώνοντας επίσης και ένα πεπιεσμένο φουσκωτό που θα λειτουργεί ως καταφύγιο για τους αστροναύτες.

Μια κλειστή κοιλότητα κυψελιδικής δομής – που θυμίζει οστά πτηνών – παρέχει ένα καλό συνδυασμό αντοχής και βάρους.

Οικοδομικό τετράγωνο 1.5 τόνου που κατασκευάστηκε ως επίδειξη

Ο σχεδιασμός της βάσης καθοδηγήθηκε με τη σειρά του από τις ιδιότητες των 3D-εκτυπώσεων σεληνιακού εδάφους, με ένα οικοδομικό τετράγωνο 1,5 τόνου που παράχθηκε ως επίδειξη.

“Η 3D εκτύπωση προσφέρει ένα δυνητικό μέσο για τη διευκόλυνση μιας σεληνιακής εγκατάστασης με μειωμένη επίγεια υλικοτεχνική υποστήριξη”, πρόσθεσε ο Scott Hovland από την ομάδα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της ESA .

“Οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται με το έργο αυτό μπορούν έπειτα να θεωρηθούν από τους διεθνείς οργανισμούς διαστήματος ως μέρος της τρέχουσας ανάπτυξης μιας κοινής στρατηγικής για την εξερεύνηση του διαστήματος”.

Η βάση πολλών θόλων

“Ως πρακτική, έχουμε συνηθίσει το σχεδιασμό για περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στη Γη και την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών από τη χρήση τοπικών, βιώσιμων υλικών”, παρατήρησε ο Xavier De Kestelier  της ομάδας Specialist Modelling της  Foster + Partners . “Το οίκημα μας στη σελήνη ακολουθεί μια παρόμοια λογική”.

Η βρετανική εταιρεία Monolite παρείχε τον εκτυπωτή  D-Shape , με μία κινητή διάταξη εκτυπώσεως με τα ακροφύσια να βρίσκονται σε ένα πλαίσιο 6 μέτρων για να ψεκάσουν ένα διάλυμα σε ένα δομικό υλικό που μοιάζει με άμμο.

Ο εκτυπωτής D-Shape

Οι εκτυπώσεις 3D χτίζονται επίπεδο προς επίπεδο – η εταιρία χρησιμοποιεί συνήθως τον εκτυπωτή αυτό για να δημιουργήσει γλυπτά και εργάζεται σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους με σκοπό τη διαφύλαξη των παραλιών από ισχυρά θαλάσσια κύματα.

“Αρχικά, έπρεπε να αναμείξουμε το σεληνιακό υλικό με οξείδιο του μαγνησίου – αυτό το μετατρέπει σε ‘χαρτί’ με το οποίο μπορούμε να τυπώσουμε”, εξήγησε ο ιδρυτής της Monolite , Enrico Dini .

“Στη συνέχεια, για το δομικό μας ‘μελάνι’ εφαρμόζουμε ένα άλας το οποίο μετατρέπει το υλικό σε στερεό που μοιάζει με την πέτρα”.

“Ο εκτυπωτής που έχουμε στη διάθεσή μας έχει κατασκευαστικό ρυθμό περίπου 2 μέτρα ανά ώρα, ενώ το επόμενης γενιάς σχέδιό μας θα πρέπει να επιτυγχάνει 3,5 μέτρα ανά ώρα, ολοκληρώνοντας ένα ολόκληρο κτίριο σε μια εβδομάδα”.

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2013/02/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%bc/