18 Ιανουαρίου 2013Στις 16 Ιανουαρίου η ESA συμφώνησε με τη NASA να συνεισφέρει στο διαστημικό σκάφος Orion που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2017. Ο τελικός στόχος του Orion θα είναι να μεταφέρει αστροναύτες μέσα στο διάστημα πιο μακριά από ποτέ χρησιμοποιώντας μια μονάδα που βασίζεται στην Ευρωπαϊκή τεχνολογία Αυτόματου Οχήματος Μεταφοράς ( Automated Transfer Vehicle technology ).
Τα Αυτόματα Οχήματα Μεταφοράς ( Automated Transfer Vehicles – ATVs ) εφοδιάζουν το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2008. Το τέταρτο κατά σειρά, το ATV Albert Einstein , ετοιμάζεται για εκτόξευση στο τρέχον έτος από το Κούρου της Γαλλικής Γουϊάνας.
Η μονάδα υπηρεσιών της τεχνολογίας ATV βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κάψουλα του πληρώματος του Orion και παρέχει στο διαστημικό σκάφος ώθηση, ισχύ, θερμικό έλεγχο, καθώς επίσης και νερό και φυσικό αέριο για τους αστροναύτες στην μονάδα διαμονής τους.
Αυτή η συνεργασία μεταξύ της ESA και της NASA αποτελεί συνέχεια του πνεύματος διεθνούς συνεργασίας, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Το ATV είναι ένα πολυδιάστατο και ευέλικτο επίτευγμα της ευρωπαϊκής τεχνολογίας το οποίο εκτελεί πολλές λειτουργίες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το διαστημικό όχημα δίνει επιπλέον προώθηση στο Σταθμό ενώ μπορεί να ωθήσει ακόμη και το τροχιακό συγκρότημα έξω από την πορεία των διαστημικών συντριμμιών. Όταν είναι προσδεδεμένο στο σταθμό, το ATV γίνεται ένα επιπλέον εξάρτημα που εξυπηρετεί τους αστροναύτες. Τέλος, στο πέρας της αποστολής του, αφήνει το Διαστημικό Σταθμό χρησιμοποιώντας τα υλικά των αποβλήτων.
“Το ATV έχει αποδείξει την αξία του σε τρεις άψογες αποστολές στο Διαστημικό Σταθμό και αυτή η συμφωνία αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η Ευρώπη χτίζει προηγμένα και αξιόπιστα διαστημόπλοια”, δήλωσε ο Nico Dettmann , επικεφαλής του προγράμματος παραγωγής του ATV .
Ο Thomas Reiter , Διευθυντής των Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων και Επιχειρήσεων της ESA λέει: “Η απόφαση της NASA να συνεργαστεί με την ESA στα πλαίσια του συνεργατικού τους προγράμματος εξερεύνησης, είναι μια ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ESA και για την ESA είναι ένα μια σημαντική συμβολή για την ανθρώπινη εξερεύνηση. ”
Ο Dan Dumbacher , αναπληρωτής βοηθός διοίκησης για την ανάπτυξη συστημάτων εξερεύνησης στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον, συμφωνεί: “Το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ενσωμάτωση σχεδίων της ESA στη μονάδα εφαρμογών του Orion αποτελεί μια απόδειξη της μηχανικής προόδου που έχει γίνει μέχρι σήμερα.”
Η πρώτη αποστολή του Orion θα είναι μια μη επανδρωμένη σεληνιακή προσέγγιση το 2017 και θα επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 11 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο – που αποτελεί τη γρηγορότερη επανείσοδο στη Γη που έγινε ποτέ.
Παρακολουθήστε – ακριβώς από κάτω – μια επανάληψη της συνέντευξης Τύπου.