Δύο ημέρες που καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης στο διάστημα: μια σύντομη ενημέρωση των πολιτών για την ESA

http://www.esa.int/esaCP/SEMBSNGPI9H_Greece_0.html

Δύο ημέρες που καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης στο διάστημα: μια σύντομη ενημέρωση των πολιτών για την ESA Υπουργικό Συμβούλιο 2012 16 November 2012 Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί το ζήτημα της μελλοντικής πορείας της Ευρώπης στον τομέα του διαστήματος, καθώς οι υπουργοί από τα 20 κράτη μέλη της ESA θα συναντηθούν στην Ιταλία. Ας ανακαλύψουμε γιατί τα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους Ευρωπαίους. Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις διαστημικές δραστηριότητες εντός των 20 κρατών μελών της ESA και του Καναδά θα συναντηθούν στη Νάπολη στις 20-21 Νοεμβρίου για να συμφωνήσουν για τα μελλοντικά διαστημικά προγράμματα της ESA, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης καθώς και της επιστημονικής προόδου της Ευρώπης.

Η συζήτηση θα είναι ευρείας-κλίμακας: ο διακυβερνητικός αυτός οργανισμός των Ευρωπαϊκών κρατών είναι μια από τις λίγες οντότητες στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το διάστημα: την εξερεύνηση του διαστήματος και τη διαφύλαξη του χερσαίου περιβάλλοντος, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο τεχνογνωσίας καθώς και σε οικονομικό επίπεδο. Ανακαλύψτε περισσότερα για το Υπουργικό Συμβούλιο στην επίσημη ιστοσελίδα της ESA Υπουργικό Συμβούλιο 2012, όπου διατίθενται βασικές πληροφορίες, τα τελευταία νέα και σχετικές εικόνες και βίντεο. Η Ευρωπαϊκή συνεργασία στον διαστημικό τομέα εντοπίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν έξι Ευρωπαϊκές χώρες σχημάτισαν τον ELDO (European Launcher Development Organization), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστημικών Αποστολών.

Το 1962, ο ESRO (European Space Research Organisation), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας, τέθηκε σε λειτουργία από τις ίδιες χώρες και τέσσερις ακόμα. Λιγότερο από 20 χρόνια νωρίτερα τα κράτη αυτών των οραματιστών ηγετών είχαν εμπλακεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Η πικρή αυτή εμπειρία κατέστησε ακόμα πιο βέβαιο πως η συνεργασία, και όχι ο ανταγωνισμός, είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενασχόληση με τον απέραντο άγνωστο χώρο του διαστήματος. Πολλά περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν στο διάστημα μέσω αμοιβαίας συνεργασίας από ότι οποιοδήποτε έθνος θα μπορούσε να πετύχει μόνο του.

Ο ELDO επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε εκτοξεύσεις και ο ESRO στην επιστήμη του διαστήματος, αλλά καθώς το ευρύτερο οικονομικό δυναμικό του διαστήματος έγινε πιο ξεκάθαρο, ένας ευρύτερος οργανισμός ήταν πια αναγκαίος: ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (η ESA), ο οποίος ιδρύθηκε το 1975. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ESA οδήγησε την Ευρωπαϊκή βιομηχανία διαστήματος να αποκτήσει ηγετική θέση στο παγκόσμιο στερέωμα – με 6 δισεκατομμύρια Ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών, απασχολώντας 35 000 ειδικευμένους επαγγελματίες – στην αιχμή της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών και πυραυλικών συστημάτων, καθώς οι Ευρωπαϊκές αποστολές αστρονομικής, πλανητικής επιστήμης και επιστήμης της Γης δεν υστερούν σε τίποτα των αντιστοίχων τους. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα του διαστήματος στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων εργασίας σε κάθετες υπηρεσίες, είναι δέκα φορές ο αριθμός αυτός. Και όλα αυτά γίνονται με ένα μέσο κόστος που αντιστοιχεί στην τιμή ενός εισιτηρίου για το σινεμά ανά Ευρωπαίο το χρόνο.

Η ηγετική παρουσία της ESAκαι η συνεχής στήριξη των αντιπροσωπιών των κρατών μελών της έχουν διαμορφώσει μια βιομηχανία που κερδίζει συμβόλαια στην παγκόσμια ελεύθερη αγορά. Παρακολουθείστε το βίντεο αυτό για να μάθετε περισσότερα: Οι εντυπωσιακές εικόνες του σύμπαντος που αποκτήθηκαν από τις αποστολές της ESA άλλαξαν τον τρόπο που η ανθρωπότητα αντιλαμβάνεται το Σύμπαν – και τη Γη. Από τους μετεωρολογικούς έως τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, την πλοήγηση και την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, τα δορυφορικά συστήματα που σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή η ESA βοήθησαν στην ενδυνάμωση της στρατηγικής ανεξαρτησίας της Ευρώπης και της κοινής ευημερίας μας. Για να μάθετε για τις πολλές και ποικίλες επιπτώσεις της ESA στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, μπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μας βιβλίο: The ESA Effect Οι δαπάνες στον τομέα του διαστήματος αποδείχθηκαν να είναι μια σταθερή επένδυση: με πολλαπλάσια κέρδη: με κάθε 1€ που επενδύεται στο διάστημα η αξία του επιστρέφεται στο πολλαπλάσιο στην ευρύτερη οικονομία. Η επένδυση στο διάστημα είναι μια επένδυση στη γνώση, την καινοτομία και την έμπνευση. Το διάστημα συμβάλλει στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα σε πολλούς τομείς, ενώ επίσης αναλαμβάνει πολλά έργα υπεργολαβίας.

Το νέο βίντεο-παρουσίαση εξηγεί αυτή τη ζωτικής σημασίας απόδοση της επένδυσης: Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πρόκληση ενός συνεχώς μεταλλασσόμενου κόσμου, η επίτευξη της καινοτομίας είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Η έρευνα και η ανάπτυξη στην ESA δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και ένα σύνολο βιομηχανιών υψηλής αξίας, δημιουργώντας νέους τρόπους για να γίνουν νέες δραστηριότητες. Τα αυτά νέα φυλλάδια, που παράγονται για το υπουργικό συμβούλιο, δίνουν τα στοιχεία εξηγώντας γιατί το διάστημα είναι τόσο σημαντικό για την Ευρώπη: ESA: Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ευρώπης Πως θα μπορούσε να καθοριστεί καλύτερα ένα πλάνο διαστημικών δραστηριοτήτων – ένα πεδίο άπειρων δυνατοτήτων? Ιστορικά, η ESA έχει οργανωθεί γύρω από έναν Ευρωπαϊκό συμβιβασμό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στη Σύμβαση της ESA (ESA Convention). Η μοναδική υποχρεωτική δέσμευση για τα κράτη μέλη της ESA είναι το επιστημονικό πρόγραμμα του Οργανισμού, μαζί με τη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας και τεχνολογίας καθώς και της λειτουργίας των υποδομών του. Η υποστήριξη για τα υπόλοιπα προγράμματα της ESA είναι προαιρετική. Η μέθοδος αυτή οργάνωσης αποδείχθηκε εξαιρετικά ισχυρή και ευέλικτη, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να ευνοούν τις εθνικές τους προτεραιότητες εξακολουθώντας να δρέπουν ωστόσο και τα οφέλη της συλλογικής δράσης. Το σύστημα αυτό θέτει τους όρους των διαφορετικών τομέων δράσης της ESA.

Τα προγραμματικά ζητήματα που διακυβεύονται στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρονται στα βίντεο παρακάτω: Πλοήγηση Παρατηρώντας τη Γη Τηλεπικοινωνίες και Ολοκληρωμένες εφαρμογές Τεχνολογία Επιστήμη του Διαστήματος Επανδρωμένες Διαστημικές Πτήσεις και Επιχειρήσεις Πύραυλοι

Έχει όλη αυτή η προσπάθεια κάποιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή? Βεβαίως – ανακαλύψτε το μόνοι σας στη νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού «Down to Earth». Πάρτε μέρος στη συζήτηση!

Send this page to a friend

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2012/11/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%b7/