H εκτόξευση του πυραύλου Soyuz VS03
|
3 October 2012
Ο τρίτος και τέταρτος δορυφόρος του Ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη μετά την επιτυχή εκτόξευσή τους χθες από την Ευρωπαϊκή βάση στη Γαλλική Γουϊάνα. Μαζί με το πρώτο ζευγάρι δορυφόρων που εκτοξεύτηκαν πριν από ένα χρόνο, θα συνεισφέρουν στο πρώτο στάδιο δοκιμών του συστήματος Galileo.
Ο πύραυλος Soyuz ST-B απογειώθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 9.15 μμ ώρα Ελλάδος (18:15 GMT) από την Ευρωπαϊκή βάση εκτόξευσης.
Τα επόμενα βήματα εκτελέστηκαν όπως ήταν προγραμματισμένα και οι δύο δορυφόροι Galileo απομακρύνθηκαν από το ανώτερο τμήμα, Fregat-MT, για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την τελική θέση τους σε ύψος 23.222 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης 3 ώρες και 44 λεπτά μετά την απογείωση.
Την κατασκευή των δύο δορυφόρων είχε αναλάβει μία κοινοπραξία εταιρείων την οποία συντόνιζε η Astrium. Μεταξύ των εταιρειών που συνεργάστηκαν, η Thales Alenia Space ήταν υπεύθυνη για την συναρμολόγηση και τις πρώτες δοκιμές στο εργαστήριο.
Η διαχείρηση των δορυφόρων είναι μέχρι σήμερα στα χέρια της SpaceOpal, στενού συνεργάτη του Γερμανικού Κέντρου Διαστήματος DLR και της Ιταλική εταιρείας Telespazio, ενώ τη λειτουργία τους αμέσως μετά την εκτόξευση θα επιβλέπει η ESA μαζί με τη Γαλλική υπηρεσία διαστήματος CNES. Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δοκιμών της λειτουργίας τους, ο έλεγχος των δορυφόρων θα μεταφερθεί στο Κέντρο Ελέγχου του συστήματος Galileo στο Oberpfaffenhofen, Γερμανία και στο Fucino, Ιταλία για περαιτέρω δοκιμές.
Οι τέσσερις πρώτοι δορυφόροι Galil
|
Η λειτουργία των συγκεκριμένων δορυφόρων σε τροχιά θα προσομοιώνει αυτή των δορυφόρων του συστήματος που σχεδιάζεται να εκτοξευτούν τα επόμενα χρόνια.
Με τη βοήθεια των τεσσάρων δορυφόρων του συστήματος που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η ESA θα έχει μία πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo πριν το σχηματισμό της πλήρους συστοιχίας των δορυφόρων του.
Με την πρώτη εκτόξευση πριν από ένα χρόνο, επιβεβαιώθηκε η αξιοπιστία της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί για τις ανάγκες του συστήματος,» σημείωσε ο Didier Faivre, Διευθυντής του προγράμματος Galileo και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων της ESA.
«Χάρη στους δύο δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν χθες, η πρώτη σειρά δοκιμών θα ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την συνέχιση της προσπάθειας τοποθέτησης των υπολοίπων δορυφόρων του συστήματος σε τροχιά.»
«Μέχρι το τέλος του 2014, 18 δορυφόροι έχουν προγραμματιστεί να τοποθετηθούν σε τροχιά, ενώ οι πρώτες υπηρεσίες θα είναι ήδη διαθέσιμες για τους Ευρωπαίους.»
Ο πλήρης σχηματισμός των 30 δορυφόρων του συστήματος Galileo αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, οπότε θα γίνει διαθέσιμο το πλήρες εύρος των υπηρεσιών που θα προσφέρει.
Σχετικά με το σύστημα Galileo
Galileo είναι το όνομα του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την Ευρώπη. Θα αποτελείται από συνολικά 30 δορυφόρους που θα υποστηρίζονται από εκτεταμένη επίγεια υποδομή.
Το σχεδιασμό, την ανάπτυξη όσο και την πρώτη σειρά δοκιμών του συστήματος Galileo έχει αναλάβει η ESA, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τοποθέτηση τεσσάρων δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πρώτων δοκιμών.
Οι τέσσερις δορυφόροι που θα εκτοξευτούν στη διάρκεια της πρώτης φάσης δοκιμών του συστήματος θα αποτελούν τον πυρήνα του όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πλήρες σχηματισμός των 30 δορυφόρων.
Η διάχειριση του τελικού συστήματος υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία που έχει υπογράψει με την ESA προβλέπει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Galileo για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο:
ESA Media Relations Office
Communication Department
Tηλ: +33 1 53 69 72 99
Fax: +33 1 53 69 76 90
Email: media@esa.int