Ξαναβρέθηκε χαμένος αστεροειδής με λίγη βοήθεια από την ESA

Asteroid 2008SE85 rediscovered through ESA's SSA programme
O αστεροειδής 2008SE85

22 October 2012

Ένας ενδεχομένως επικίνδυνος αστεροειδής που είχε κάποτε βρεθεί και στη συνέχεια χάθηκε, ανακαλύφθηκε ξανά και η τροχιά του επιβεβαιώθηκε από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο που εργάζεται στο πρόγραμμα της ESA για τους κινδύνους του διαστήματος. Το αντικείμενο αυτό διαμέτρου μισού χιλιομέτρου δεν πρόκειται να απειλήσει τη Γη σύντομα.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Erwin Schwab, από τη Γερμανία, ξεκίνησε την αναζήτηση αστεροειδών τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της τακτικής παρακολούθησης στον επίγειο οπτικό σταθμό της ESA στην Τενερίφη της Ισπανίας, στα πλαίσια του Space Situational Awareness προγράμματος του οργανισμού που σκοπό έχει την παρακολούθηση του διαστημικού περιβάλλοντος της Γης.

Ήταν αποφασισμένος να ανακαλύψει εκ νέου το αντικείμενο, το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία 2008SE85 στον κατάλογο.

Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής 2008SE85 είχε ανακαλυφθεί το Σεπτέμβριο του 2008 από το Catalina Sky Survey και μπορούσε να παρατηρηθεί από λίγα παρατηρητήρια μέχρι τον Οκτώβρη του 2008.  

Ο αστεροειδής που θεωρούταν χαμένος

Από τότε, όμως, κανείς δεν είχε παρατηρήσει το αντικείμενο και οι προβλέψεις για την τρέχουσα θέση του ήταν τόσο ανακριβείς που το αντικείμενο θεωρούταν «χαμένο».


Ο αστεροειδής  2008SE85 που βρέθηκε ξανά μέσω του ESASSA
Η τροχιά του 2008SE85

Για να αναζητήσει το αντικείμενο, ο Erwinσχεδίασε την ακολουθία των παρατηρήσεών του εντός της περιοχής αβεβαιότητας της προβλεπόμενης θέσης του. Μετά από λίγες ώρες μόνο, το βρήκε περίπου 2 μοίρες – τέσσερις φορές το φαινόμενο μέγεθος της Σελήνης – μακριά από την προβλεπόμενη θέση του.

«Βρήκα το αντικείμενο το απόγευμα του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου, καθώς ανέτρεχα στις εικόνες στον υπολογιστή μου,» λέει ο Erwin.

«Μετά το είδα ξανά στις 01:30 την Κυριακή το πρωί – και ήταν τα γενέθλια μου! Ήταν ένα από τα ωραιότερα δώρα γενεθλίων.»


Αυτές οι νέες παρατηρήσεις του περίπου 500 μέτρων διαμέτρου αστεροειδή θα επιτρέψουν με πολύ πιο ακριβή τρόπο τον προσδιορισμό της τροχιάς του και θα βοηθήσουν να επιβεβαιωθεί πως δεν αποτελεί απειλή για τη Γη τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα είναι γνωστοί περίπου 1300 δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση μικρότερη από τα 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Όταν ανακαλύπτεται ένας νέος αστεροειδής, πρέπει να συνεχιστεί η παρατήρησή του για τις επόμενες ώρες και έπειτα από ημέρες παρατήρησης μπορεί να βεβαιωθεί πως δεν χάνεται η οπτική επαφή με το ουράνιο αυτό αντικείμενο.


Το Αμερικάνικο Κέντρο Μικρών Πλανητών αναγνωρίζει την εύρεση

Στοιχεία της θέσης αστεροειδών συλλέγονται από παρατηρητές σε όλο τον κόσμο μέσω του Κέντρου Μικρών Πλανητών (Minor Planet Center) το οποίο έχει έδρα τις ΗΠΑ και αναγνώρισε την εκ νέου ανακάλυψη του 2008SE85 με την έκδοση μίας Ηλεκτρονικής Εγκυκλίου Μικρών Πλανητών όπου ανακοινώνονται οι νέες παρατηρήσεις.


Το τηλεσκόπιο OGS
1m telescope at ESA’s Optical Ground Station

«Οι παρατηρήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που διατηρούμε με έναν αριθμό έμπειρων ερασιτεχνών παρατηρητών,» εξηγεί ο Detlef Koschny, επικεφαλής του τμήματος του προγράμματος Space Situational Awareness που είναι αφιερωμένο σε κοντινά στη Γη αντικείμενα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η συνεργασία μας με ερασιτέχνες παρατηρητές έχει σημειώσει τέτοια επιτυχία. Την προηγούμενη χρονιά, μέλη του παρατηρητηρίου Teide, που ανήκει στο Tenerife Asteroid Survey και ηγείται ο Matthias Busch από το Heppenheim της Γερμανίας, ανακάλυψαν δύο νέα κοντινά στη Γη αντικείμενα στα πλαίσια της συνεργασίας τους με το πρόγραμμα παρατήρησης μας.»

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2012/10/%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bb/