Ο δορυφόρος SMOS προσφέρει μία διαφορετική ματιά στους ωκεανούς

SMOS vs Argo
Mετρήσεις του SMOS σε σύγκριση με μετρήσεις του Argo
 3 October 2012

Τις παρατηρήσεις της Γης από το διάστημα μπορούν επιστήμονες να χρησιμοποιούν χωρίς καμία αμφιβολία. Ο ESA έχει ήδη επιβεβαιώσει την ακρίβεια των μετρήσεων του δορυφόρου SMOS με τη βοήθεια επιτόπιων μετρήσεων της περιεκτικότητας της θάλασσας σε αλάτι.
Ο δορυφόρος της ESA Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2009 για να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταννοήσουν σε βάθος τον κύκλο του νερού στη Γη.

Και όπως κάθε διαστημική αποστολή παρατηρήσης της Γης, η εγκυρότητα των μετρήσεων που συγκεντρώνει είναι αναγκαίο να επιβεβαιώνεται. Για το σκοπό αυτό, οι μετρήσεις του SMOS συγκρίνονται με μετρήσεις που λαμβάνονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Για τις μετρήσεις της περιεκτικότητας της θάλασσας σε αλάτι σε διαφορετικά βάθη, χρησιμοποιούνται διαφορετικά πλωτά μέσα, όπως εξέδρες εξοπλισμένες με μία σειρά αισθητήρες.

To δίκτυο A

Ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα πλωτών εργαστηρίων μέτρησης της θερμοκρασίας, της περιεκτικότητας σε αλάτι και της ταχύτητας θαλάσσιων ρευμάτων είναι το Argo, αποτέλεσμα της συνεργασίας 50 ερευνητικών ινστιτούτων από 30 χώρες.

Περιλαμβάνει περισσότερα από 3500 πλωτά εργαστήρια που συγκεντρώνουν επιτόπιες μετρήσεις μέχρι βάθος 2000 μέτρων από την επιφάνεια των ωκεανών. Οι μετρήσεις συγκρίνονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο με μετρήσεις του SMOS, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας των ωκεανών μέχρι βάθος μερικών εκατοστών.

Από τις μετρήσεις του δορυφόρου SMOS υπολογίζεται η μέση τιμή σε κομμάτια επιφάνειας 40×40 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο, η διαφορά στην επιφάνεια που καλύπτουν οι δορυφορικές μετρήσεις και οι επιτόπιες μετρήσεις του δικτύου Argo, καθώς και άλλοι παράγοντες που προκαλούν θόρυβο, οδηγούν σε ασυμφωνίες μεταξύ τους.

«Καθώς οι μετρήσεις του δικτύου Argo έχουν συγκεντρωθεί σε μεγαλύτερο βάθος από το δορυφόρο SMOS, τα επιμέρους στρώματα που διακρίνονται κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν συγκρίνεται η περιεκτικότητα σε αλάτι της θάλασσας περιοχών που βρέχει συχνά,» εξηγεί η Jacqueline Boutin από το Γαλλικό εργαστήριο ωκεανογραφίας και μελέτης του κλίματος, LOCEAN.

Πλωτό εργαστήριο μετρήσεων του Argo

«Για παράδειγμα, η βροχή θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μετρήσεις που συγκεντρώνει ο δορυφόρος SMOSνα είναι σημαντικά μικρότερες από τις αντίστοιχες του δικτύου Argo.»

To πλεονέκτημα των μετρήσεων που συγκεντρώνει ο δορυφόρος SMOS σε σχέση με τις επιτόπιες μετρήσεις του δικτύου Argo είναι ότι καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας των ωκεανών, και η εικόνα που προσφέρουν ανανεώνεται κάθε πέντε ημέρες.

Από την άλλη, οι μετρήσεις που συγκεντρώνει το δίκτυο Argo με μικρότερο ρυθμό – κάθε 10 ημέρες – χαρακτηρίζονται από υψηλή ακρίβεια και συμπληρώνουν ιδανικά της μετρήσεις του δορυφόρου SMOS.

  Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο εδώ.

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2012/10/%ce%bf-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-smos-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9/