Νίλς Μπόρ: Η Google τιμά τα 127α γενέθλια του φυσικού

<object width=”560″ height=”315″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/HopBkJ5Zkzs?version=3&amp;hl=el_GR”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/HopBkJ5Zkzs?version=3&amp;hl=el_GR” type=”application/x-shockwave-flash” width=”560″ height=”315″ allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true”></embed></object>

Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου η Google τιμά τον μεγάλο φυσικό επιστήμονα Νίλς Μπόρ – Niels Bohr – με αφορμή τα 127 χρόνια από τη γέννησή του.

Το σημερινό Google Doodle αναδεικνύει τη συμβολή του στην επιστήμη και δείχνει το ατομικό μοντέλο Bohr. Αυτό το μοντέλο Bohr, το οποίο εισήγαγε το 1913, ήταν μια ριζική διαφοροποίηση και συμβολή του από τις προηγούμενες περιγραφές του ατόμου και έδειξε ότι το άτομο ως ένα με ένα μικρό πυρήνα που περιβάλλεται από ηλεκτρόνια που κινούνται σε κυκλικές τροχιές σε μια δομή παρόμοια με το ηλιακό σύστημα, με ηλεκτροστατικές δυνάμεις να παρέχουν έλξη  και όχι βαρύτητα.

Σκέφθηκε να συνδυάσει το μοντέλο του τελευταίου για τη δομή του ατόμου (όπου τα αρνητικά φορτισμένα και ελαφρά ηλεκτρόνια περιφέρονται γύρω από τον θετικά φορτισμένο και βαρύ πυρήνα) με τη Κβαντική Θεωρία του Μαξ Πλανκ. Ο Μπορ υπέθεσε στη θεωρία του ότι (α) το ηλεκτρόνιο μπορεί να ακολουθεί μόνον ορισμένες τροχιές, και όχι οποιεσδήποτε, και (β) το ηλεκτρόνιο ακτινοβολεί όχι συνεχώς, όπως ήταν η ως τότε κρατούσα άποψη, αλλά μόνο όταν αλλάζει τροχιά.

Ερμήνευσε όλες τις φασματικές γραμμές που εκπέμπει το υδρογόνο με αυτή την θεωρία, και για τη θεωρητική του αυτή εργασία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1922.
Ο Νίλς Μπόρ ήταν Δανός φυσικός που γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1885 . Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και είχε θεμελιώδεις συνεισφορές στην κατανόηση της ατομικής δομής και της κβαντικής μηχανικής. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 1922 “για τις υπηρεσίες του στην έρευνα της δομής των ατόμων και της ακτινοβολίας που προέρχονται από αυτά”

Διάσημες στο χώρο της φυσικής είναι οι αντιπαραθέσεις του με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν σχετικά με την τότε νέα κβαντική μηχανική. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας των φυσικών που εργάζονταν στο πρόγραμμα Μανχάτταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

Ο γιος του, Άαγκε (Aage Bohr 1922-2009), ήταν επίσης φυσικός και τιμήθηκε με Νόμπελ το 1975 για τις έρευνές του σχετικά με τη δομή του πυρήνα των ατόμων


Ντίνα Κ.


Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2012/10/%ce%bd%ce%af%ce%bb%cf%82-%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%81-%ce%b7-google-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ac-%cf%84%ce%b1-127%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%ad%ce%b8%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%85%cf%83/