“Ας μάθουμε για την πρόληψη καταστροφών”.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιούργησαν, ο Διεθνείς Οργανισμός για τις Φυσικές Καταστροφές UNISDR με την UNICEF θα πραγματοποιήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσιο της Ημέρας. Οι δυο οργανισμοί δημιούργησαν από κοινού ένα εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά που ονομάζεται “Ας μάθουμε για την πρόληψη καταστροφών”. Μέσα από το παιχνίδι “Riskland” τα παιδιά θα μάθουν για το τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τις επιπτώσεις των καταστροφών .Απαντώντας σε ερωτήσεις ,προχωρούν σε μια διαδρομή που έχει ως στόχο να παρέχει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά ένα καινοτόμο και διαδραστικό εργαλείο για τη διαχείριση του κινδύνου .
Κάθε δεκαετία, οι καταστροφές προκαλούν το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και αφήνουν εκατομμύρια αστέγους. Οι οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Η συνεργασία συνεχώς ως μια κοινότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών. Τα παιδιά παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Πώς θα γίνει αυτό;
– Διεξαγωγή σχολικών δραστηριοτήτων για το θέμα αυτό με τη συμμετοχή της κοινωνίας.
– Διδασκαλία των οικογενειών και της κοινωνίας για τους φυσικούς κινδύνους και την ενθάρρυνσή τους να λάβουν προληπτικά μέτρα.
– Συμβολή στη δημιουργία ενός πραγματικού και μακράς διαρκείας “κουλτούρα της πρόληψης», τόσο μέσω της δράσης και με νέες νοοτροπίες.
Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας για 2012 για τη Μείωση των Καταστροφών (IDDR) είναι *Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι πυλώνες της ανθεκτικότητας *
Η χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών θα δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο αύριο.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι αρμόδια να συμβάλουν πλήρως στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της μείωσης των κινδύνων καταστροφών. Ιδιαίτερα στους τομείς του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των φυσικών πόρων. Και τον αστικό σχεδιασμό της χρήσης γης και την σχεδίαση της κοινωνικής και οικονομικής σχεδίασης – είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις κατά του κινδύνου καταστροφών.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ισχυροί παράγοντες αλλαγής.
Ανέφερε η κ Desmond Tutu, 1984 Νόμπελ Ειρήνης στο πλαίσιο της Ημέρα Φυσικών Καταστροφών
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 13 Οκτωβρίου έως τέλους Νοεμβρίου μαζί με την εκπαιδευτική δράση της
· Ευρωπαϊκής Εβδομάδας διαχείριση της γης, η οποία προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθεί με τη φύση ο άνθρωπος * και το *Έλα να γίνουμε Αστρονόμοι*
Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται με την Διεύθυνση Π/Θμιας Εκπαίδευσης Σερρών τον Όμιλος Σερρών για UNESCO, την Αστροπύλη Σερρών, τους *Σέρρες-Εθελοντές 2011, την PRAXIS, το Club Νέων του Μουσείου, τους www.serlug.org .
Οι εθελοντές Ευαγγελία Ιωαννίδου, Τατιάνα Αγγελίδου, Χαράλαμπος Δαβιδ, Γιώργο Ζαραφίδη, η Βάσω Παπαθανασίου εκπαιδευτικός, η Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching, οι Ευρωπαίοι εθελοντές της PRAXIS, ,Katia Siebert , Rafael Zygula, Blanana Orte, Laura Lang με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.
Χορηγοί επικοινωνίας,
Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/
www.aposerres.gr, www.rodonfm.net

Οι δράσεις έχουν
την αιγίδα της,
Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO


Οι δράσεις εντάσσονται,
-Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020


-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2012/10/%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8e/