«Μπλε» φεγγάρι, η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου

http://www.esa.int/esaCP/SEM7PF7YJ6H_Greece_0.html

Γη και Σελήνη

3 September 2012
Ο μεγαλύτερος μετεωρολογικός δορυφόρος της Ευρώπης έριξε μία τελευταία ματιά στη Σελήνη λίγο πριν ο πιο κοντινός γείτονας της Γης στο διάστημα χαθεί στον ορίζοντα το βράδυ της Παρασκευής. Μετά τη εκτόξευσή του πριν από δύο μήνες, ο MSG-3 λειτουργεί χωρίς προβλήματα και είναι έτοιμος να προσφέρει σειρά υπηρεσιών.

Η εικόνα που έστειλε ο MSG-3δείχνει τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, η οποία αποκαλείται «μπλε φεγγάρι», λίγο πριν αυτό χαθεί πίσω από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Διακρίνεται ακόμα η ανατολική ακτή της Βραζιλίας να βρέχεται από τον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, τον οποίο καλύπτουν πυκνά σύννεφα σε ποικίλλους σχηματισμούς.

Την εικόνα έλαβε το Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager (SEVIRI), ένα από τα επιστημονικά όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο MSG-3, στις 2.20 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Το συγκεκριμένο επιστημονικό όργανα διατρέχει την επιφάνεια της Γης και την ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη μας κάθε 15 λεπτά σε 12 διαφορετικά μήκη κύματος για να συγκεντρώσει μετρήσεις της θερμοκρασίας, όσο και στοιχεία για το σχηματισμό των νεφών.

Το σύνολο των επιμέρους συστημάτων του τρίτου δορυφόρου της δεύτερης σειράς δορυφόρων Meteosat, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 5 Ιουλίου, θα περάσουν τους επόμενους έξι μήνες από εξονυχιστικούς ελέγχους που συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Αυτοί περιλαμβάνουν ελέγχους των εικόνων που συγκεντρώνουν ο MSG-3 και θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας για να καλύπτουν τις απαιτήσεις της έγκυρης πρόγνωσης του καιρού.

Την κατασκευή και εκτόξευση του δορυφόρου, καθώς και τις απαραίτητες πρώτες εργασίες για την τοποθέτησή του στην προσχεδιασμένη τροχιά του είχε αναθέσει ο EUMETSAT στην ESA. Ο έλεγχος του MSG-3 μεταφέρθηκε στον EUMETSAT στις 16 Ιουλίου.

Ο πρώτος δορυφόρος της σειράς MSG-1, ή διαφορετικά Meteosat-8, εκτοξεύτηκε το 2002 και ο επόμενος MSG-2 τρία χρόνια αργότερα. Οι δύο δορυφόροι ακολουθούν την κληρονομία που άφησαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι με πρώτο τον Meteosat-1 ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1977.

Η σειρά των δορυφόρων MSG προσφέρει, ωστόσο, περισσότερα φασματικά κανάλια παρατήρησης της Γης με μεγαλύτερη χρονική και χωρική διακριτική ικανότητα από τους προκατόχους τους.

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2012/09/%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b5-%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%b9-%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84/