|
|
Ο δορυφόρος GIOVE-B σε τροχιά γύρω από τη Γη
|
|
4 August 2012
Ο δορυφόρος της ESA GIOVE-B, ένας πειραματικός δορυφόρος πλοήγησης αλλάζει σταδιακά την τροχιά του καθώς ετοιμάζεται να αποσυρθεί μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του συνολικής διάρκειας τεσσάρων χρόνων, να ανοίξει το δρόμο στη συστοιχεία των δορυφόρων Galileo.
Στις 24 Ιουλίου, με τη βοήθεια των προωθητικών κινητήρων του, η τροχιά του GIOVE-B άλλαξε ύψος κατά περίπου 30 χιλιόμετρα. Πρόκειται για το πρώτο μίας σειράς βημάτων που έχουν στόχο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ο δορυφόρος να έχει τοποθετηθεί στη τελική τροχιά του, 600 χιλιόμετρα υψηλότερα από την αρχική στα 23.222 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Η δεύτερη αποστολή που έχει σκοπό να δοκιμάσει συστήματα και τεχνολογίες του Galileo εκτοξεύτηκε το 2008 και είναι εξοπλισμένη με δύο τύπους ατομικών ρολογιών: ένα ρολόι ρουβιδίου με ακρίβεια που φτάνει τα τρία δευτερόλεπτα στο ένα εκατομμύριο χρόνια, και ένα δεύτερο που βασίζεται στις ιδιότητες του ατόμου του υδρογόνου για να επιτύχει ακρίβεια ενός δευτερολέπτου στο ένα εκατομμύριο χρόνια.
Μία κεραία εκπομπής έχει προστεθεί, η οποία είναι συνδεδεμένη με μία μονάδα παραγωγής ενός δοκιμαστικού σήματος, διαμορφωμένου έτσι ώστε να επιτρέπει την επικοινωνία των δορυφόρων
Galileo με τους δορυφόρους του Αμερικανικού συστήματος πλοήγησης
GPS.
|
|
|
Το ατομικό ρολόι υδρογόνου του GIOVE-B
|
Ο δορυφόρος GIOVE-B είναι ακόμα εξοπλισμένος με έναν προηγμένο ανιχνευτή ακτινοβολίας ο οποίος συγκεντρώνει μετρήσεις για το περιβάλλον που συναντάει ο δορυφόρος κατά την περιστροφή του γύρω από τη Γη.
Στις 23 Ιουλίου, ωστόσο, διακόπηκε η λειτουργία όλων των οργάνων με τα οποία είναι εξοπλισμένος προκειμένου να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για να ανάφλεξη των προωθητικών κινητήρων του.
«Ο GIOVE-B, όπως και ο GIOVE-A που προηγήθηκε, ολοκλήρωσε με επιτυχία μία σειρά δοκιμών των ηλεκτρονικών συστημάτων με τα οποία θα είναι εξοπλισμένοι οι δορυφόροι Galileo. Με τον τρόπο αυτό διασφάλισε τα δικαιώματα τις Ευρώπης στις ραδιοσυχνότητες που έχουν δεσμευτεί, όσο και συγκέντρωσε δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της τροχιάς όπου θα τοποθετηθούν οι Galileo,» σημείωσε ο Valter Alpe, υπεύθυνος για τους δορυφόρους GIOVE της ESA.
«Το σήμα που εξέπεμπε, σε συνδυασμό με το επίγειο στέλεχος της αποστολής, βοήθησε να συγκεντρωθούν στοιχεία απαραίτητα για να επιβεβαιώθει η ορθή λειτουργία του συστήματος πλοήγησης
Galileo.»
|
|
Το κέντρο επεξεργασίας των δεδομένων που στέλνουν οι δορυφόροι GIOVE
|
|
«Οι πρώτοι δορυφόροι του συστήματος Galileo βρίσκονται ήδη σε τροχιά – με τους δύο πρώτους να έχουν εκτοξευτεί στις 21 Οκτωβρίου 2011 και τους επόμενους δύο να έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευτούν το φθινόπωρο – και λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία ανάγκη για τους πειραματικούς αυτούς δορυφόρους.»
Ο δορυφόρος GIOVE-A εκτοξεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2005 και ολοκλήρωσε την αποστολή του στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, οπότε και αποσύρθηκαν σε τροχιά «νεκροταφείο» για παροπλισμένους δορυφόρους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο GIOVE-A, όσο και ο GIOVE-Β ξεπέρασαν την αρχικά προγραμματισμένη διάρκεια ζωής τους κατά 27