Καλλιτεχνική απεικόνιση του δορυφόρου Artemis
|
Παρόλο που ο δορυφόρος Artemis έχει πλέον και τυπικά ολοκληρώσει την αποστολή του, έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Η επαφή με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της ESA, ο οποίος έφτασε πριν από περίπου 11 χρόνια στην τροχιά όπου είχε σχεδιαστεί να τοποθετηθεί ακολουθώντας μία δαιδαλώδη διαδρομή, δεν έχει χαθεί.
Ο δορυφόρος Artemis ολοκλήρωσε την αποστολή του με επιτυχία μετά από 11 χρόνια. Απαντώντας στις εκκλήσεις της πληθώρας χρηστών του, η ESA αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία του δορυφόρου μέχρι το 2014, όποτε έχει σχεδιαστεί να εκτραπεί από τη σημερινή τροχιά του για να καταστραφεί καθώς θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα.
«Στον δορυφόρο Artemis δοκιμάστηκαν τεχνολογίες οι οποίες αποτέλεσαν τον βασικό εξοπλισμό των διαστημικών αποστολών που ακολούθησαν και επιπλέον, παρείχε υπηρεσίες που ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους του,» σημείωσε η Magali Vaissiere που ηγείται της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Ολοκληρωμένων Εφαρμογών της ESA.
To διαστημικό φορτηγό Johannes Kepler
|
Ο δορυφόρος Artemis προσέφερε ακόμα το μέσο για τη μεταφορά δεδομένων από το δορυφόρο Envisat, του μεγαλύτερου δορυφόρου παρατήρησης της Γης που έχει καταστευαστεί μέχρι σήμερα, στο έδαφος.
Τα συστήματα πλοήγησης με τα οποία είναι εξοπλισμένος αποτελούν κρίσιμα μέλη του European Geostationary Overlay System (EGNOS), του συστήματος που υποστηρίζει τις υπάρχουσες υπηρεσίες πλοήγησης για αεροσκάφη και πλοία.
Ο δορυφόρος Artemis
|
Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα του διακρίνεται η δημιουργία το 2006 και το 2007 ενός συνδέσμου για την αμφίδρομη μετάδοση δεδομένων από ένα αεροσκάφος καθώς πετούσε πάνω από την νότια ακτή της Γαλλίας, ο οποίος επέτρεψε τη λήψη βιντεοσκοπημένων δεδομένων με ταχύτητα 50 Mbits το δευτερόλεπτο. Προσέφερε ακόμα τηλεπικοινωνιακό σύνδεσμο για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο απελευθερώθηκε από ύψος 21 χιλιομέτρων πάνω από τις ακτές της Σαρδηνίας το 2007. Εντολές και δεδομένα τηλεμετρίας αναμεταδώθηκαν με επιτυχία καθώς το αεροσκάφος πετούμε με ταχύτητα που ξεπερνούσε το 1 Mach.
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε για ‘μένα η περιπέτεια του Artemis, βρήκα μία ομάδα ανθρώπων που εργάζονται με πάθος για την επιτυχία της αποστολής», τόνισε ο Daniele Galardini που διευθύνει το κέντρο της ESA στο Redu του Βελγίου και υπεύθυνος του προγράμματος Artemis. «Να ευχαριστήσω τους όλους θα ήθελα, καθώς είναι τιμή να εργάζομαι μαζί τους.»