To Aστεροσκοπείο Αθηνών παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχει στη Γη το ξύπνημα του Ήλιου

Η ισχυρή έκρηξη που παρατηρήθηκε στο μητρικό μας άστρο τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, στις 5.59 ώρα Ελλάδος, εκτίναξε προς την πλευρά της Γης ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια με ταχύτητα που έφτασε τα 1.400 km/s. Tην ισχυρή μαγνητική καταιγίδα που προκάλεσε στη Γη παρακολούθησε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
 
Σύμφωνα με το online εργαλείο καταγραφής υψηλής ενέργειας πρωτονίων με πηγή των Ήλιο, SEPF, το οποίο έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόκειται για την ισχυρότερη ροή ηλιακών πρωτονίων υψηλής ενέργειας που έχει παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2003 και κατατάσεται στην κατηγορία S3, δύο βαθμίδες κάτω από το μέγιστο S5.  
 

H ροή πρωτονίων που κατέγραψε το διαστημόπλοιο Herschel

H ροή ενεργειακών πρωτονίων στο κοντινό διαστημικό περιβάλλον υπολογίζεται από αλγόριθμους που έχουν σχεδιαστεί να αναλύουν τις μετρήσεις του ανιχνευτή σωματιδιακής ακτινοβολίας SREM (Standard Radiation Environment Monitor), ένα όργανο της ESA, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο σε έξι Ευρωπαϊκά διαστημικά σκάφη: Proba-1, Integral, Rosetta, Herschel, Planck και Giove-Β.

Για προληπτικούς λόγους, εναλλακτικές διαδρομές αναζητήθηκαν για κάποιες πτήσεις που περνούν κοντά από τον Βόρειο Πόλο, όπου η ηλιακή σωματιδιακή ακτινοβολία είναι εντονότερη. Στην επιφάνεια της Γης, δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα σημαντικά προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας, πέρα από μικρές διαταραχές.


Η ένταση του μαγνητικού πεδίου που κατάγραψε ο σταθμός στις Βελιές, Λακωνίας

Καθώς η ροή σωματιδίων υψηλής ενέργειας από τον Ήλιο αυξήθηκε, το μαγνητικό πεδίο της Γης λειτούργησε προστατευτικά σαν ασπίδα, εκτρέποντας το μεγαλύτερο μέρος των πρωτονίων και ηλεκτρονίων. Την απόκριση του γεωμαγνητικού πεδίου, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαταραχές στη δομή του, οι επιστήμονες ονομάζουν γεωμαγνητική καταιγίδα.

Η ένταση των γεωμαγνητικών καταιγίδων συνήθως περιγράφεται από το μέσο όρο των διαταραχών του μαγνητικού πεδίου της Γης που μετριούνται από επίγειους σταθμούς μαγνητομέτρων σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Ο δείκτης της γεωμαγνητικής δραστηριότητας Dst που προκύπτει είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο του δακτυλιοειδούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιβάλλει τη Γη και το οποίο ενισχύεται στη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων.
Μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης που συγκεντρώνει το δίκτυο μαγνητόμετρων ENIGMA, μια πειραματική υποδομή του Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, ειδικά σχεδιασμένη για τη μέτρηση του γεωμαγνητικού πεδίου αποτυπώνουν την αυξομείωση του στη διάρκεια της πρόσφατης γεωμαγνητικής καταιγίδας.


To βόρειο σέλας το βράδυ τις 24 Ιανουαρίου πάνω από τη Νορβηγία

Υπεύθυνη για το δίκτυο ENIGMA είναι η ομάδα Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία αναλύει τις μετρήσεις που συγκεντρώνονται με απότερο σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ φαινομένων που παρατηρούνται στον Ήλιο, στο κοντινό διαστημικό περιβάλλον της Γης, όσο και στην επιφάνειά της, με πιο εντυπωσιακό το βόρειο σέλας. Στο βράδυ της 24ης Ιανουαρίου, λόγω του καταιγισμού ηλιακών σωματιδίων υψηλής ενέργειας που δέχθηκε η Γη, ο ουρανός φωτίστηκε όχι μονάχα στις βορειότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το βόρειο σέλας επεκτάθηκε μέχρι τη Σκωτία, όπου σπάνια γίνεται ορατό.

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2012/02/to-a%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%b9/