Και στα ελληνικά η ιστοσελίδα Eduspace

printer friendly page

 

18 September 2011 
Για περισσότερα από 10 χρόνια, η ιστοσελίδα Eduspace προσφέρει σε μαθήτες από όλη την Ευρώπη ένα παράθυρο με θέα τον πλανήτη Γη. Τους περασμένους μήνες μεταφράστηκε στη γλώσσα μας για να μυήσει και τους έλληνες μαθητές στα μυστικά της παρατήρησης της Γης από το διάστημα.
 
Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε το 2001 για να παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν πως οι επιστήμονες αξιοποιούν τις παρατηρήσεις που συγκεντρώνουν δορυφόροι σε τροχιά γύρω απο τη Γη. Μέρος από το εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει είναι, επίσης, κατάλληλο για φοιτητές στα πρώτα έτη των σπουδών τους.

Εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης από διαφορετικές γωνιές της Γης συνοδεύονται από προηγμένα εργαλεία, όπως το LEOWorks, τα οποία επιτρέπουν την επεξεργασία τους. Είναι απαραίτητη, ωστόσο, η βοήθεια των καθηγητών, οι οποίοι μπορούν μέσω του διαδικτύου να μεταφέρουν στην τάξη τις πολυάριθμες εφαρμογές τους.
Οι εφαρμογές της παρατήρησης της Γης από το διάστημα δεν περιορίζονται στην μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος. Πέρα από ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, φωτογραφίες της Γης χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πληθυσμών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και τη χαρτογράφηση αστικών και αρχαιολογικών χώρων.  

 

Κλικ σε ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης

Η μέχρι σήμερα επιτυχία της ιστοσελίδας Eduspace οφείλεται στη δυνατότητα που έχει να συμπεριληφθεί σε ένα μεγάλο εύρος μαθημάτων. Καθηγητές ξένων γλωσσών βρήκαν ένα διαφορετικό τρόπο να κινήσουν το ενδιαφέρον μαθητών της θεωρητικής κατεύθυνσης για την επιστήμη και την τεχνολογία του διαστήματος.

Η ιστοσελίδα που αρχικά γράφτηκε στα αγγλικά έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες: Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Πορτογαλικά. Η ελληνική ιστοσελίδα εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ ετοιμάζονται εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες.
Μία άλλη πτυχή της ιστοσελίδας που καθηγητές έχουν ανακαλύψει είναι η ηλεκτρονική κοινότητα μάθησης στην οποία προσφέρει πρόσβαση. Σχολεία από διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον.


 

Από μαθητές για μαθητές

Πίσω από την ιστοσελίδα Eduspace βρίσκεται μία μικρή ομάδα με ένα ειδικό της ESA σε θέματα παρατήρησης της Γης και ένα καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, η συνεισφορά πλήθους καθηγητών ήταν πολύτιμη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της ιστοσελίδας. Και οι μαθητές, θα αναρωτηθεί κανείς;

Άλλοτε σαν απλοί χρήστες μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τους με συμμαθητές τους στις τελευταίες τάξεις του σχολείου και λίγο πριν ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο και με τον τρόπο αυτό η ιστοσελίδα άρχισε να γίνεται γνωστή και να την επισκέπτονται πιο συχνά περισσότεροι μαθητές.

Για τους μαθητές δεν αποτέλεσε μονάχα μία πηγή ιδεών για την επέκταση των εφαρμογών της παρατήρησης της Γης, για παράδειγμα στην παροχή ιατρικής φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και ιδεών για τη βελτίωση της. Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Έλληνα φοιτητή που συμμετείχε στην μετάφρασή της στα ελληνικά.
 

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2011/09/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b1-eduspace/