Η πανσέληνος στη βάση Concordia

Η πανσέληνος στη βάση Concordia

10 Απριλίου 2013Ο Έλληνας ερευνητής γιατρός, Ευάγγελος Καϊμακάμης,περιγράφει την επιστήμη και τους πρόσφατους εορτασμούς στην παγωμένη βάση Concordia στην Ανταρκτική όπου βρίσκεται τους τελευταίους δύο περίπου μήνες υπό τη χορηγία της ESA .

Αυτή τη χρονιά ο Έλληνας γιατρός είναι υπεύθυνος για εννέα ερευνητικά πρωτόκολλα υπό την επίβλεψη της ESA , τα οποία είναι οργανωμένα και υποστηρίζονται από ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Κάποια πρωτόκολλα απαιτούν τη χορήγηση στο πλήρωμα ερωτηματολογίων ψυχολογίας ή υπολογιστικών εφαρμογών καταγραφής της ψυχολογίας, καθώς η διάθεση και η κατάσταση του μυαλού των ατόμων είναι πιθανό να αλλάζει κατά τη διάρκεια της χειμωνιάτικης περιόδου.

“Πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες είναι παρόντες σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, όπως είναι το Concordia “, υπογραμμίζει ο Έλληνας ερευνητής.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα υλοποιούνται επίσης υπολογιστικές εφαρμογές, που σκοπό έχουν να μετρήσουν την κοινωνική συνοχή και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας. Επίσης, με τη βοήθεια άλλων υπολογιστικών προγραμμάτων αναπτύσσεται και αξιολογείται ένας ηλεκτρονικός σύντροφος που  θα μπορεί να αποτελεί στήριγμα σε απρόσμενες και περίπλοκες καταστάσεις.

Όσον αφορά τη φυσική κατάσταση των ανθρώπων στο Concordia , ειδικές ιατρικές συσκευές χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας των ατόμων, καθώς και για την παρακολούθηση της καθημερινής τους δραστηριότητας και την πρόσληψη τροφής. Οι μετρήσεις αυτές θα συγκριθούν με τα προφίλ διάθεσης και τη μεταβολή τους μέσα στο χρόνο. Άλλα πειράματα σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα και την ορθοστατική απόδοση, καθώς και τη μέτρηση των ορμονών και του RNA στο αίμα και το σάλιο.

Επιπλέον, υπάρχει μια μελέτη που απαιτεί την καταγραφή του ύπνου, καθώς οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζονται βαθιά από την υποξία, το σκοτάδι και την απομόνωση που αντιμετωπίζουν σε αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι.

Τέλος, ορισμένα ειδικά σχεδιασμένα αντιμικροβιακά υλικά εκτίθενται στο Concordia με στόχο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η καταλληλότητά τους για τη μακροπρόθεσμη χρήση τους σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές!

Το Νότιο Σέλας

Η ζωή στο Concordia όμως δεν είναι μόνο μελέτες και δουλειά!

“Ο τόπος δεν μοιάζει με κανέναν άλλον στον κόσμο κάτι που το θυμόμαστε κάθε φορά που βγαίνουμε έξω από τη βάση. Η εντελώς λευκή, τεράστιας έκτασης, ηρεμία που ατενίζουμε στο φως του ήλιου ή ο υπέροχος έναστρος νυχτερινός ουρανός με τον Γαλαξία μας να διασχίζει το θόλο πάνω από εμάς, προσθέτουν αξία στο χαρακτηρισμό τα Θαύματα του Concordia , όπως μου αρέσει να τα αποκαλώ!”, αναφέρει ο Ε. Καϊμακάμης.

“Ίσως μία από τις πιο υπέροχες θεάσεις που μπορούμε να θαυμάσουμε εδώ είναι το Νότιο Σέλας ( Aurora Australis ), αυτός ο μοναδικός σχηματισμός στο νυχτερινό ουρανό που προκαλείται από το βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας της Γης από σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Μόνο πριν δύο βδομάδες είδαμε το φαινόμενο μια-δυό φορές!

Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την αίσθηση που έχει κανείς κοιτώντας αυτούς τους κιτρινοπράσινους αργοκίνητους λεπτούς σχηματισμούς που εκτείνονται από τη μία πλευρά του ορίζοντα στην άλλη, σα να είναι το απαλό χάδι του ήλιου στην επιφάνεια της Γης που κοιμάται!

Ήμουν αρκετά τυχερός να είμαι έξω με τους αστρονόμους εκείνο το βράδυ και όπως μπορείτε να φανταστείτε οι κάμερες πήραν φωτιά για να συλλάβουν αυτό το εκπληκτικό θέαμα. Και είμαστε μόνο στην αρχή της περιόδου του σκότους, οπότε αναμένουμε να παρακολουθήσουμε πολλές πιο θεαματικές θεάσεις του Σέλαος!”

Ο Ε.Καϊμακάμης στο Concordia την 25η Μαρτίου

Στα τέλη Μαρτίου η βάση Concordia έβαλε τα γιορτινά της. Στις 25 Μαρτίου μια μικρή γιορτή με άρωμα Ελλάδας διοργανώθηκε στη βάση για να τιμηθεί η εθνική εορτή, ενώ μια εβδομάδα αργότερα ακολούθησε ο εορτασμός του καθολικού Πάσχα.

“Παρότι είναι η πρώτη φορά που περνάω μια μεγάλη γιορτή μακριά από το σπίτι μου, είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος Έλληνας που ζει την εμπειρία αυτή και ελπίζω αυτό να λειτουργήσει, έστω και λίγο, σαν κίνητρο στους ανθρώπους στην πατρίδα μου, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο” λέει ο Καϊμακάμης.

Πλέον οι εορτασμοί τελείωσαν και όλοι επέστρεψαν στους καθημερινούς τους ρυθμούς.

“Είτε στις καθημερινές εργασίες, είτε όταν θαυμάζουμε τα εκπληκτικά θαύματα αυτής της άγριας ηπείρου, αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι μοναδικό και γνωρίζουμε ότι αυτή η εμπειρία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές μας. Με τη σκέψη αυτή κατά νου, το πλήρωμα του Concordia εύχεται σε όλους μια χαρούμενη άνοιξη!”

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Ta_thahumata_toy_Concordia_mhesa_apho_te_matiha_toy_Hellena_giatrohu

Permanent link to this article: https://www.astropyli.org/2013/04/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b7-concordia/