Ελληνική ομάδα συμμετέχει στην αποστολή JUICE

Εικαστική αναπαράσταση του JUICE

Το Particle Environment Package ( PEP ) το επιστημονικό πείραμα μιας ελληνικής ομάδας είναι ένα από τα 11 επιλεγμένα πειράματα που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της αποστολής Jupiter ICy moons Explorer ( JUICE ) της ESA , μετά από σκληρό ανταγωνισμό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αποστολής.

Πρόσφατα, η Επιτροπή Επιστημονικών Προγραμμάτων της ESA ( Science Programme Committee ) ενέκρινε συμπληρωματικά όργανα που περιλαμβάνουν κάμερες και φασματόμετρα, ένα υψόμετρο λέιζερ και ένα ραντάρ που διαπερνά τον πάγο. Τα όργανα θα αναπτυχθούν από επιστημονικές ομάδες από 16 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το PEP θα αποτελεί ένα από τα 11 βασικά όργανα του σκάφους. Θα διερευνήσει την τρισδιάστατη δομή του δίσκου πλάσματος του Δία και θα χαρτογραφήσει πώς η έντονη ροή του πλάσματος βομβαρδίζει τις επιφάνειες των φεγγαριών του. Και, για πρώτη φορά, θα λάβει δείγματα των αδύναμων ατμοσφαιρών των φεγγαριών με σκοπό την κατανόηση του τρόπου που τα υλικά απελευθερώνονται επάνω και ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.

Ανάμεσα στους ερευνητές που συμμετέχουν στο πείραμα PEP είναι και ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικάνος αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής.

Λίγοι διαστημικοί επιστήμονες έχουν στο ενεργητικό τους τόσες επιτυχίες όπως ο Δρ.Σταμάτης Κριμιζής. Γεννημένος στη Χίο έχει κάνει καριέρα στη NASA , λαμβάνοντας μέρος στην πλειονότητα των μεγάλων αποστολών της υπηρεσίας.

Από τα Voyager 1 και 2 μέχρι το Messenger που εξερευνά σήμερα στον Ερμή, και το Νew Horizons που βρίσκεται καθ΄οδόν για τον Πλούτωνα. Ενώ είχε συμμετάσχει και στην ιστορική αποστολή Galileo , την πρώτη που μελέτησε από κοντά το γιγάντιο σύστημα του Δία.

Ο Δρ.Κριμιζής είναι σήμερα επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος διευθυντής του Τμήματος Διαστήματος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ESA και το 2010 ανέλαβε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του Δρ.Κριμιζή δόθηκε το 1999 σε έναν αστεροειδή, τον 8323 Krimigis , με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Μέρος επίσης λαμβάνει ακόμα ένας Έλληνας ακαδημαϊκός, ως συνεργαζόμενος ερευνητής, ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Θεόδωρος Σαρρής, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα συνεχιστεί και την επόμενη γενιά.

Ο σχεδιασμός του οργάνου ΡΕΡ , συντονίζεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής με τη συμμετοχή ινστιτούτων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών με μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως αυτή έχει θεμελιωθεί με τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ακαδημίας στις δραστηριότητες των αποστολών Voyager , που βρίσκεται στα όρια της Ηλιόσφαιρας, Cassini , που είναι στον Κρόνο, και του Messenger , στον Ερμή.

Permanent link to this article: http://www.astropyli.org/2013/03/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84/