Φοιτητές: είστε έτοιμοι να στείλετε τους δορυφόρους σας στο διάστημα?

Η πρώτη τριπλέτα CubeSats

31 Ιανουαρίου 2013Χωράνε στο χέρι σας, ζυγίζουν λιγότερο από ένα πακέτο ζάχαρης και όμως πετούν στο διάστημα και εκτελούν πειράματα. Είναι οι CubeSats , μια νέα γενιά μικροσκοπικών δορυφόρων. Τώρα η ESA αναζητά τους καλύτερους  CubeSats κατασκευασμένους από φοιτητές ώστε να τους εκτοξεύσει στο διάστημα.

Στείλτε μας την πρότασή σας έως την 1η Μαρτίου και ο δορυφόρος σας μπορεί να καταλήξει να περιβάλλει τον πλανήτη μας.

Fly Your Satellite! έτσι ονομάζεται η νέα πρωτοβουλία της ESA που δίνει την ευκαιρία σε ομάδες φοιτητών να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και τελικά να εκτοξεύσουν CubeSats στο διάστημα.

Πέρα από τον εκπαιδευτικό σκοπό, κάθε CubeSat μπορεί να επιδιώξει έναν συγκεκριμένο ερευνητικό ή τεχνικό στόχο.

Οι CubeSats είναι πολύ μικροί. Μπορεί να είναι τόσο μικροί όσο μόλις 10 εκατοστά σε όλες τις πλευρές και να ζυγίζουν όχι περισσότερο από ένα κιλό, ωστόσο φέρουν στο εσωτερικό τους μικρο-ηλεκτρονικά συστήματα που τους επιτρέπουν να λειτουργούν όπως κάθε μεγαλύτερος δορυφόρος.

Όντας τόσο μικροί, δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο εύρος πειραμάτων και οργάνων μπορούν όμως να είναι ανεκτίμητοι ως εκπαιδευτικά μέσα για φοιτητές που σκέφτονται να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα του διαστήματος.

Καθαρίζοντας έναν CubeSat

Η Ευρώπη του αύριο θα διοικείται από τους σημερινούς φοιτητές. Και το μέλλον της Ευρώπης είναι ένας χώρος αυξανόμενης τεχνολογίας, που απαντάται στην καθημερινότητά μας για να κάνει τις ζωή μας πιο εύκολη και πιο αποδοτική. Είναι ουσιαστικής σημασίας να εκπαιδεύσουμε ένα ειδικευμένο και έμπιστο εργατικό δυναμικό.

Η πρωτοβουλία  Fly Your Satellite! αξιοποιεί την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος ‘ CubeSats for the Vega Maiden Flight ’. Ένα πρόγραμμα το οποίο κορυφώθηκε το περασμένο έτος με την εκτόξευση επτά CubeSats κατασκευασμένους από φοιτητές, στην πρώτη πτήση του νέου πυραύλου Vega .

Κάποιοι από τους CubeSats που ταξίδεψαν με τον Vega και ήταν κατασκευασμένοι από φοιτητές, ήταν οι πρώτοι δορυφόροι για τη χώρα τους. Σε τρεις περιπτώσεις – για τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία – οι CubeSats ήταν οι πρώτοι εθνικοί δορυφόροι που εκτοξεύθηκαν ποτέ. Κάθε ένας από αυτούς εξυπηρέτησε έναν διαφορετικό εκπαιδευτικό, τεχνικό ή τεχνολογικό σκοπό.

Η μέτρηση της ακτινοβολίας περιβάλλοντος σε τροχιά, η επίδειξη καινοτόμων δορυφορικών συστημάτων ελέγχου και η δοκιμή μίας δορυφορικής συσκευής για έξοδο από την τροχιά ήταν μόνο μερικοί από τους στόχους των Vega CubeSats.

Τελική συναρμολόγηση του Xatcobeo

Κάθε ομάδα CubeSat που θα επιλεγεί για το Fly Your Satellite! 2013 πρέπει να έχει εξίσου υψηλές προσδοκίες. Προκειμένου να κερδίσουν το εισιτήριο τους για το διάστημα, οι μικροδορυφόροι πρέπει να περάσουν από όλα τα στάδια μίας ενδελεχούς και αυστηρής διαδικασίας αξιολόγησης, ακριβώς όπως ακολουθείται για οποιαδήποτε από τις μεγαλύτερες αποστολές της ESA . Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει δοκιμές στις εγκαταστάσεις της ESA .

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, η ESA θα εργαστεί για να εντοπίσει την κατάλληλη ευκαιρία εκτόξευσης.

Διαβάστε Fly Your Satellite!  πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων εδώ . (αγγλικά)

Διαβάστε Fly Your Satellite!  οδηγίες, κατευθυντήριες γραμμές και όροι  εδώ . (αγγλικά)

Permanent link to this article: http://www.astropyli.org/2013/01/%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%ad%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf/