Ο δορυφόρος Metop-B έστειλε τις πρώτες του παρατηρήσεις

MetOp-B first data
Oι πρώτες παρατηρήσεις του Metop-B
1 October 2012

PR 31 2012 – Tέσσερα από τα επιστημονικά όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο νέος μετεωρολογικός δορυφόρος της Ευρώπης Metop-B (AMSU-A, ASCAT, MHS, GRAS) τέθηκαν σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα και έχουν ήδη στείλει τις πρώτες τους παρατηρήσεις.

Είναι απόδειξη ότι ο δορυφόρος Metop-B, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και είναι έτοιμος να αντικαταστήσεις τον προκάτοχό του Metop-Αο οποίος βρίσκεται σε πολική τροχιά μετά τη δοκιμαστική περίοδο των πρώτων έξι μηνών.

Τόσο το επιστημονικό όργανο ASCAT (Advanced Scatterometer), όσο και το MHS (Microwave Humidity Sounder) που έχουν καταστευαστεί στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από μία σειρά πρωτοπορίες. Το ASCAT συγκεντρώνει πληροφορίες για την ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου πάνω από ωκεανούς και την υγρασία πάνω από τη στεριά, ενώ το MHS για την ατμοσφαρικής υγρασίας.

Σε αντίθεση, το AMSU-A (Advanced Microwave Sounding Unit-A), η συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στην αποστολή, είναι το ίδιο επιστημονικό όργανο με το οποίο είναι εξοπλισμένοι οι δορυφόροι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για να συγκεντρώνουν μετρήσεις της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Το τέταρτο όργανο που έχει στείλει δεδομένα είναι το GRAS (Global Navigation Satellite System Receiver for Atmospheric Sounding). Συγκεντρώνει μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας προσδιορίζοντας την επίδραση που έχει η ατμόσφαιρα σε σήματα των δορυφόρων GPS. Οι παρατηρήσεις του GRAS χρησιμοποιούνται επιπλέον για τον ακριβή προσδιορισμό της τροχιάς του δορυφόρου Metop-B μετά από κάθε ελιγμό.

Οι μετρήσει της θερμοκρασία και της υγρασίας που συγκεντρώνονται, μαζί με της ταχύτητας του ανέμου επάνω από τους ωκεανούς και της υγρασίας του εδάφους είναι απαραίτητες για την πρόγνωση καιρού με τη βοήθεια αριθμητικών μοντέλων. Ειδικά, οι μετρήσεις της ταχύτητας του ανέμου που συγκεντρώνει το όργανο ASCAT θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της εξέλιξης καταιγίδων και κυκλώνων σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη.

Ο συνδυασμός των τεσσάρων οργάνων θα συνεισφέρει στη συγκέντρωση των απαραίτητων παρατηρήσεων για μελέτες του κλίματος της Γης καθώς των αλλαγών του.

Οι πρώτες παρατηρήσεις που έχουν συγκεντρωθεί είναι καρπός της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) και την Ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία. Ο EUMETSAT έχει αναθέσει στον ESA την ανάπτυξη μία σειράς από νέους δορυφόρους, αλλά και τη συνέχιση παλαιότερων διαστημικών αποστολών, ανάμεσά τους και ο Metop-B. Αυτό το μοντέλο συνεργασίας έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην κορυφή της δορυφορικής μετεωρολογίας, καθώς επιτρέπει τη μέγιστη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι δύο οργανισμοί.

Τις πρώτες μετρήσεις του δορυφόρου Metop-B μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

AMSU: http://www.eumetsat.int/groups/cps/documents
/image/img_metopb_first_amsu-a_l.png

ASCAT: http://www.eumetsat.int/groups/cps/documents
/image/img_metopb_first_ascat_l.png

MHS: http://www.eumetsat.int/groups/cps/documents
/image/img_metopb_first_mhs_l.png

Περισσότερες πληροφορίες

Permanent link to this article: http://www.astropyli.org/2012/10/%ce%bf-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-metop-b-%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1/