Περιμένοντας το σήμα για την εκτόξευση του Vega

printer friendly page
Ο πύραυλος Vega στην εξέδρα εκτόξευσης

13 February 2012
Όλα είναι έτοιμα για την εκτόξευση του πυραύλου Vega σήμερα. Το Σάββατο, ο νέος πύραυλος εκτόξευσης της ESA πέρασε τις τελευταίες δοκιμασίες στην Ευρωπαϊκή βάση εκτόξευσης, την Επιθεώρηση Ετοιμότητας Εκτόξευσης, και είναι έτοιμος για το πρώτο του ταξίδι.
 
Οι τελευταίες δοκιμασίες έχουν στόχο να επιβεβαιώσουν την τελική κατάσταση του συστήματος εκτόξευσης και της υποδομής που φιλοξενεί τον πύραυλο, μετά την γενική πρόβα της αντίστροφης μέτρησης και της εκτόξευσης του νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη αποστολή, που φέρει το όνομα VV01, έχει προγραμματιστεί για απογείωση στη διάρκεια ενός χρονικού παραθύρου τριών ωρών, μεταξύ 12.00 – 15.00 ώρα Ελλάδος (ή διαφορετικά 07.00 – 10.00 τοπική ώρα Νέας Γουϊάνας).  

Το χρονικό της αποστολής VV01

Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά την ανάφλεξη του προωθητικού κινητήρα P80, ο πύραυλος Vega θα απογειωθεί. Αφού καταναλώσει το σύνολο του καυσίμου με το οποίο έχει τροφοδοτηθεί, θα αποχωριστεί 1 λεπτό και 54 δευτερόλεπτο αργότερα, οπότε θα πυροδοτηθεί ο δεύτερος θάλαμος, Zefiro-23, μέχρι το 3 λεπτό και 43 δευτερόλεπτο.

Περίπου 16 δευτερόλεπτα μετά την απομάκρυνση του δεύτερου θαλάμου, ο τρίτος θάλαμος, Zefiro-9 θα πυροδοτηθεί. Πρώτα θα απομακρυνθεί το ειδικά σχεδιασμένο κάλυμμα προστασίας του πυραύλου κατά την ταχεία άνοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης και το 5 λεπτό και 47 δευτερόλεπτο από την εκτόξευση, θα ακολουθήσει ο Zefiro-9.
Ο προωθητικός κινητήρας του τέταρτου θαλάμου, AVUM, θα πυροδοτηθεί για πρώτη φορά το 5 λεπτό και 54 δευτερόλεπτο, και για δεύτερη φορά το 48 λεπτό και 7 δευτερόλεπτο.
Λιγότερο από επτά λεπτά αργότερα, ο Ιταλικός δορυφόρος LARES, εξοπλισμένος με ένα προηγμένο σύστημα laser για τον προσδιορισμό της θέσης του σε σχέση με επίγειους σταθμούς, θα απομακρυνθεί από τον ανώτερο θάλαμο του πυραύλου Vega.
Στο 66 λεπτό και 10 δευτερόλεπτο από την εκτόξευση, ο προωθητικός κινητήρας του AVUM θα πυροδοτηθεί για τρίτη φορά, και στη συνέχεια θα απομακρυνθούν επτά δορυφόροι CubeSats και ο ALMaSat-1, το 70 λεπτό και 35 δευτερόλεπτο.
Ο πύραυλος Vega αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του 81 λεπτά μετά την πυροδότηση του πρώτου θαλάμου του.


Το χρονικό της αποστολής VV01

 
 
Η τελική δοκιμασία για το Vega
 
Ο πύραυλος Vega θα αναχωρήσει για την αποστολή VV01 από την καινούργια εξέδρα εκτόξευσης στην Ευρωπαϊκή διαστημική βάση, στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας, μεταφέροντας συνολικά εννέα δορυφόρους.

Συγκεκριμένα, θα μεταφέρει δύο Ιταλικούς δορυφόρους – το δορυφόρο LARES της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ASI) και το δορυφόρο ALMASat-1 του Πανεπιστημίου της Μπολόνια – μαζί με επτά μικροδορυφόρους: e-St@r (Iταλία), Goliat (Ρουμανία), MaSat-1 (Ουγγαρία), PW-Sat (Πολωνία), Robusta (Γαλλία), UniCubeSat GG (Ιταλία) και Xatcobeo (Ισπανία).
Η πρώτη πτήση του Vega θα είναι η τελική δοκιμασία για τον ίδιο τον πύραυλο, την υποδοχή για την εκτόξευσή του στο έδαφος, καθώς και τις διαδικασίες απογείωσης, απομάκρυνσης των δορυφόρων που μεταφέρει και διαχείρισης του ανώτερου θαλάμου του.
Η παρθενική πτήση θα επιβεβαιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που αναμένεται να προσφέρει ο νέος πύραυλος εκτόξευσης.


Vega VV01

Αμέτρητες δυνατότητες
 
Ο Vega αναμένεται να προσφέρει στην Ευρώπη ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέσο μεταφοράς επιστημονικών δορυφόρων και δορυφόρων παρατήρησης της Γης, το οποίο θα συμπληρώσει την οικογένεια των πυραύλων Ariane 5 και Soyuz που εκτοξεύονται από την Ευρωπαϊκή βάση στη Γαλλική Γουϊάνα.

Ο νέος πύραυλος έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά πολύ διαφορετικών φορτιών, έτσι ώστε να ανταποκριθεί με μεγάλη ευελιξία στις απαιτήσεις που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Σε αντίθεση με πυραύλους μικρότερου μεγέθους, ο Vega έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει περισσότερους από έναν δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ειδικότερα, είναι σε θέση να μεταφέρει έναν δορυφόρο μαζί με μέχρι έξι μικροδορυφόρους.
 

Permanent link to this article: http://www.astropyli.org/2012/02/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%ce%be%ce%b5%cf%85%cf%83/