Οι προσπάθειες της ESA για επικοινωνία με τη Ρωσική αποστολή Phobos-Grunt

printer friendly page

To κέντρο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Darmstadt
 
 

26 November 2011
Μετά τη λήψη του πρώτου σήματος την περασμένη Τρίτη, στις 23 Νοεμβρίου, η ΕSA κατάφερε να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το Ρωσικό διαστημόπλοιο Phobos-Grunt. Τα δεδομένα που λήφθησαν από το σταθμό του Περθ στην Αυστραλία στάλθηκαν στη συνέχεια στο κέντρο ελέγχου της αποστολής για ανάλυση.
 
Η κεραία επικοινωνίας διαμέτρου 15 μέτρων που έχει εγκατασταθεί στο σταθμό της ΕSA στο Περθ της Αυστραλίας χρειάστηκε να τροποποιηθεί κατάλληλα πριν να χρησιμοποιηθεί τη νύχτα της 23 προς 24 Νοεμβρίου, οπότε πραγματοποιήθηκαν πέντε απόπειρες επικοινωνίας μεταξύ 22.19 και 6.08 ώρα Ελλάδος.

Οι ομάδες ειδικών της ΕSA στο σταθμό της Αυστραλίας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Darmstadt της Γερμανίας κατέγραψαν προς μεγάλη τους ευχαρίστηση ένα δυνατό σήμα κατά τη διάρκεια της πρώτης διέλευσης του διαστημοπλοίου Phobos-Grunt πάνω από το Περθ.  

 
Η κεραία επικοινωνίας στο σταθμό της ESA του Περθ

Λήψη δεδομένων τηλεμετρίας

«Κατά την πρώτη διέλευση του διαστημοπλοίου Phobos-Grunt, το σύστημα εκπομπής ραδιο-σημάτων τέθηκε σε λειτουργία και μπορέσαμε να λάβουμε δεδομένα τηλεμετρίας», εξηγεί ο Wolfgang Hell, που συντονίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΕSA στη Ρωσική αποστολή.

Το δεδομένα τηλεμετρίας συνήθως περιλαμβάνουν πληροφορίες για την κατάσταση του διαστημοπλοίου, αλλά και τη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του.
«Τα σήματα που λήφθησαν από το διαστημόπλοιο ήταν ισχυρότερα από αυτά που είχαν ληφθεί στις 22 Νοεμβρίου, καθώς η τροχιακή θέση του είχε προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.»
Η δεύτερη διέλευση του διαστημοπλοίου Phobos-Grunt ήταν μικρότερης διάρκειας, και για το λόγο αυτό, ενώ στάλθηκε μία σειρά από εντολές, δεν αναμενόταν κάποιο σήμα πίσω. Ούτε στη διάρκεια των επόμενων τριών διελεύσεων, το πρωί της 24 Νοεμβρίου, λήφθηκε κάποιο σήμα.


Το διαστημόπλοιο Phobos-Grunt
 

Οι ειδικοί της ESA συνεργάζονται με τους υπεύθυνους της Ρωσικής αποστολής

Η στενή συνεργασία των ειδικών της ESA με τους υπεύθυνους της αποστολής Phobos-Grunt είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της κατάστασης του διαστημοπλοίου, και ειδικότερα του συστήματος επικοινωνίας του. Στη διάρκεια των πρώτων δύο περασμάτων του πάνω από την Αυστραλία, δύο κεραίες επικοινωνίας ήταν στραμμένες προς το Περθ, οπότε λήφθησαν τα πρώτα σήματα.

Στη συνέχεια, η θέση του διαστημοπλοίου άλλαξε, και παρά της τροποποιήσεις στην κεραίας επικοινωνίας στο σταθμό του Περθ, δεν λήφθηκε κανένα σήμα.
«Οι Ρώσοι συνεργάτες μας θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά για να σχεδιάσουν την επόμενη προσπάθεια επικοινωνίας με το διαστημόπλοιο, τις εντολές που θα σταλούν το βράδυ της 24 Νοεμβρίου», σημείωσε ο Manfred Warhaut, οποίος εποπτεύει τη λειτουργία των αποστολών της ESA.
Οι προσπάθειες επικοινωνίας συνεχίστηκαν χωρίς επιτυχία
Παρά τις προσπάθειες των ειδικών της ESA να επακτήσουν επικοινωνία με το διαστημόπλοιο Phobos-Grunt τη νύχτα της 24 προς 25 Νοεμβρίου, στη διάρκεια πέντε νέων περασμάτων πάνω από το σταθμό του Περθ, κανένα νέο σήμα δεν λήφθηκε.
Οπτική επαφή με το διαστημόπλοιο υπήρξε αρχικά στις 22.12 ώρα Ελλάδος και η τελευταία δυνατότητα για επικοινωνία ήταν τις 6.04 ώρα Ελλάδος. Κάθε πέρασμα του διαστημοπλοίου είχε διάρκεια μόλις 6 – 8 λεπτά, που δυσκόλευε την αποστολή εντολών και τη λήψη απάντησης από το Phobos-Grunt.
Σύμφωνα με επίγειες παρατηρήσεις, ωστόσο, η τροχιά του διαστημοπλοίου έχει σταθεροποιηθεί.

«Αυτό σημαίνει ότι ο προσανατολισμός του διαστημοπλοίου είναι επίσης σταθερός, και θα επιτρέψει την επανάκτηση της επικοινωνίας. Οι ειδικοί θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατεύθυνση προς την οποία εκπέμπουν οι κεραίες επικοινωνίας του», κατέληξε ο Manfred Warhaut.

Permanent link to this article: http://www.astropyli.org/2011/11/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%ac%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-esa-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bc/